Buitenland

Nederland verwacht dit jaar 35.000 asielzoekers

01 september 2015 21:44 Aangepast: 01 september 2015 21:51
Chaos vandaag bij het station in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Beeld © EPA

Nederland verwacht dit jaar een instroom van 35.000 asielzoekers. Dat is inclusief nareizigers, zoals achtergebleven familie. Dat laat het ministerie van Veiligheid en Justitie aan RTL Nieuws weten. In andere Europese landen is het alle hens aan dek.

Ter vergelijking: Duitsland gaat dit jaar uit van 800.000 vluchtelingen en een land als Oostenrijk, dat ruim 8,5 miljoen inwoners telt, denkt er 80.000 op te nemen. Nederland is in dat opzicht weinig populair bij migranten. Dat komt onder andere door de geografische ligging.

Balkan-route
De meeste vluchtelingen komen deze zomer de EU binnen via de Balkan-route. Ze komen vooral uit Syrië, maar ook uit Irak en Afghanistan. Via Turkije reizen ze naar landen als Griekenland en Hongarije, om uiteindelijk Noord- en West-Europa te bereiken. 

Thumbnail

Veruit de meeste vluchtelingen willen naar Duitsland. Angela Merkel heeft al toegezegd iedere Syrische vluchteling te helpen. Maar volgens de regels mogen ze hier niet vrij naartoe reizen. De vluchtelingen moeten asiel aanvragen in het land waar ze als eerste aankomen. Dat hebben 32 Europese landen zo afgesproken in het Dublin-akkoord. 

Niet meer te beheersen
Dat betekent dat landen als Griekenland en Hongarije de asielaanvraag van al deze vluchtelingen moeten verwerken. De druk aan de landsgrenzen loopt hier steeds verder op. Het gaat om zulke grote aantallen dat de situatie niet meer is te beheersen.

Veel migranten reizen daarom zonder papieren door naar elders in Europa. Het Dublin-akkoord is dan alleen nog een wet op papier. Vluchtelingen die de EU hebben weten te bereiken, worden tussen de verschillende EU-landen (zoals de grens tussen Nederland en Duitsland) niet meer gecontroleerd. Als vluchtelingen niet eerlijk worden verdeeld, waarschuwt bondskanselier Merkel, dan is ook het vrijreizenverdrag (Schengen) niet meer houdbaar.

Aan de bel trekken
Landen als Italië, Griekenland en Hongarije trekken al lange tijd aan de bel, en ze overdrijven niet. Deze vluchtelingencrisis is de grootste sinds de Tweede Wereldoorlog. Alleen al in juli kwamen er meer dan 100.000 mensen aan in Europa, drie keer zoveel als een jaar eerder. 

De stroom mensen is zó groot dat het op verschillende plekken al uit de hand is gelopen:

  • Bij de registratie van vluchtelingen op het Griekse eiland Kos kwamen mensen in de verdrukking.
  • Bij de grens met Macedonië is het leger ingezet om migranten tegen te houden. Er werd traangas ingezet en meerdere mensen raakten gewond.
  • Langs de snelweg in Oostenrijk werden 71 vluchtelingen dood gevonden in een laadruimte van een vrachtwagen. 
  • Hongarije maakt haast met het bouwen van een hek om de vluchtelingen tegen te houden. Ook hebben de autoriteiten het treinverkeer op dit moment stilgelegd bij de hoofdstad Boedapest. Honderden vluchtelingen bivakkeren er nu voor de ingang.

Grote vluchtelingencentra
De ministers van Binnenlandse Zaken van de EU-landen komen op 14 september in Brussel bij elkaar om te praten over het vluchtelingenprobleem. Als het aan Duitsland en Frankrijk ligt, komen er grote vluchtelingencentra in Griekenland en Italië. Van daaruit moeten de vluchtelingen worden gespreid over de rest van Europa. Maar veel landen hebben al gezegd dat ze niet op die spreiding zitten te wachten.

Meer op rtlnieuws.nl:
Vluchtelingen bij station Boedapest willen snel duidelijkheid

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore