Vluchtelingenchaos Hongarije

'Situatie op plein Boedapest is verschrikkelijk'

02 september 2015 14:45 Aangepast: 02 september 2015 14:52
Peter Bouckaert in Boedapest. Beeld © RTL Nieuws

Duizenden vluchtelingen zitten vast op bij het station in Boedapest, met nog eens duizenden onderweg. Voorzieningen zijn er nauwelijks. "Dit is verschrikkelijk", zegt Peter Bouckaert van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch tegen RTL Nieuws.

"Ik heb mensen gesproken die zeiden dat het beter is om tussen de bombardementen in Syrië te wonen dan hier op het plein te moeten bivakkeren", aldus Bouckaert, directeur humanitaire crises bij HRW. "Het is een hele vreemde situatie. Nu zijn er duizenden mensen die niet worden toegelaten tot het treinstation. Ze zitten hier vast, leven in de buitenlucht. Velen hebben kinderen bij zich, maar er zijn nauwelijks sanitaire voorzieningen. Het is echt een vreselijke situatie."

Volgens Bouckaert is er nauwelijks drinkwater en zijn er veel te weinig toiletten. "Ik sprak net een vader die zei dat zijn kind het in zijn broek heeft gedaan omdat de rij voor het toilet te lang is. Mensen hier slapen buiten en kunnen zich niet wassen." Er is ook veel te weinig eten, omdat de Hongaarse regering het laat afweten, zegt de HRW-directeur. "Mensen zijn afhankelijk van meelevende Hongaren die af en toe wat komen brengen."

'EU moet in actie komen'
Bouckaert vindt het tijd dat de EU de vluchtelingen tegemoet komt. "Vele duizenden Syrische vluchtelingen komen hier aan, ze vluchten voor de onthoofdingen en de bombardementen in hun land. Nu is het moment om hen op te nemen in Europa. Het is totaal onacceptabel dat de rijke landen in West-Europa Hongarije, Griekenland en Italië opzadelen met het vluchtelingenprobleem." 

"Nu Duitsland heeft toegezegd 800.000 vluchtelingen op te nemen, kunnen andere Europese landen niet achterblijven. Er is geen sprake van een tsunami aan asielzoekers. Het aantal mensen dat dit jaar naar Europa is gevlucht is slechts 0,1 procent van de totale Europese bevolking." 

Ook vanwege de levensgevaarlijke mensensmokkel zou Europa zijn verantwoordelijkheid moeten nemen, vindt Bouckaert. "Smokkelaars rekenen 500 tot 1000 per persoon om in een gesloten truck naar Oostenrijk te komen, dus dat is heel erg lucratief. Ze opereren hier vlakbij het plein, maar de trip is levensgevaarlijk. Denk maar aan de 71 doden in een truck in Oostenrijk."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore