Vluchtelingenchaos Hongarije

Waarom staan al die vluchtelingen ineens in Boedapest?

02 september 2015 17:59 Aangepast: 04 september 2015 10:05
Beeld © AFP

Een paar dagen geleden was het voor vluchtelingen goed te doen om vanuit Hongarije naar welvarender Europese landen te reizen, maar ineens mag het niet meer. Waarom doen de Hongaarse autoriteiten nu zo moeilijk? Vijf vragen en antwoorden.

1. Hoe is het nu bij het treinstation in Boedapest? 
Er is weinig veranderd sinds de politie gisterochtend het station afsloot voor vluchtelingen. Sindsdien staat het stationsplein vol met duizenden mensen. De vluchtelingen uit oorlogshaarden als Syrië, Afghanistan en Irak zijn op zoek naar een beter leven. Ze willen vooral graag naar Duitsland. Ondertussen zijn er nauwelijks voorzieningen bij het station. Peter Bouckaert van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch noemt de situatie verschrikkelijk

2. Waarom worden de vluchtelingen tegengehouden om naar Duitsland te gaan?
Eerst werden ze helemaal niet tegengehouden. Ze konden gewoon met de trein naar Duitsland. Maar dat schoot in het verkeerde keelgat bij onder meer de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann. Hij zei daarover: "De vluchtelingen gaan simpelweg aan boord in Boedapest en zorgen ervoor dat ze in de buurlanden aankomen. Wat is dat voor een politiek?" Ook de Duitsers hebben vraagtekens gezet bij de houding van Hongarije. Waarschijnlijk hebben de Duitsers politieke druk uitgeoefend op Hongarije om te voorkomen dat uiteindelijk zij met alle vluchtelingen opgescheept zitten.

3. Waarom gaan de vluchtelingen niet de asielprocedure in Hongarije in?
Het mes snijdt aan twee kanten. De vluchtelingen willen liever naar Duitsland en Oostenrijk, omdat ze denken daar meer kans te hebben op een beter leven. Bovendien heeft Duitsland aangegeven tolerant te zullen zijn voor de asielzoekers en hen proberen te helpen. De vluchtelingen willen daarom niet in Hongarije geregistreerd staan. Maar Hongarije zit ook niet te wachten op de vluchtelingen; ze moeten opvang bieden. Dat kost geld en capaciteit, en dat is er vaak niet. Bovendien begon Duitsland ook al met het accepteren van de Syriërs, zonder te checken of ze niet elders geregistreerd staan. Dat bracht verwarring, want normaal moeten vluchtelingen teruggestuurd worden als ze in een ander Schengenland geregistreerd staan. De Hongaren deden daarom niet erg veel moeite om de vluchtelingen tegen te houden.

4. Waarom komen er dan nog zoveel vluchtelingen bij?
Aan de zuidelijke grens van Hongarije wordt druk gebouwd aan een hek van prikkeldraad. Om nog naar binnen te kunnen, proberen veel vluchtelingen in allerijl nog de grens over te steken vanuit de Balkanlanden. Zo voorkomen ze dat ze straks voor een 'dichte deur' komen te staan.

5. Zijn de vele vluchtelingen nieuw voor Hongarije?
Nee. Tijdens de Joegoslavië-oorlog kwamen tienduizenden vluchtelingen uit de Balkan naar Hongarije toe, uit angst voor de oorlog. Die mensen wilden graag doorreizen of later terugkeren. Vaak was het niet de bedoeling om in Hongarije te blijven en zich daar te vestigen. Duitsland was ook toen al vaak het beoogde doel. Ook de huidige generatie vluchtelingen is liever op doorreis. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore