Vluchtelingenchaos Hongarije

Crisis Boedapest: 'Je voelt de spanning'

02 september 2015 20:39 Aangepast: 02 september 2015 20:40
Beeld © AFP

De duizenden gestrande vluchtelingen in de Hongaarse hoofdstad Boedapest maken zich op voor een nieuwe nacht bij het treinstation. Van wat ze te wachten staat, hebben ze nog altijd geen idee. "Wat hier gaat gebeuren, is heel onberekenbaar", zegt verslaggever Pim Sedee.

Rond 18:00 uur liep de spanning op rondom het station. De vluchtelingen eisten dat ze konden doorreizen naar Duitsland, maar mochten het station niet in. 

Het kwam tot een aantal opstootjes, zag Sedee op het plein: "Je voelde de spanning toenemen. Er moest ook extra politie ingezet worden."

Nauwelijks voorzieningen
Er zijn nauwelijks voorzieningen op het plein. Er is bijna geen drinkwater. Ook zijn er lang niet genoeg wc's. Sedee legde vanmiddag met zijn mobiele telefoon vast hoe het aantal mobiele toiletten voor 3000 mensen is uitgebreid van zes naar acht:

Peter Bouckaert van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft geen goed woord over voor de situatie op het plein: "Dit is verschrikkelijk".

Rust teruggekeerd, maar voor hoe lang? 
Inmiddels is de rust teruggekeerd op het plein, ziet de verslaggever: "De mensen maken zich op voor een de nacht. Er worden weer tentjes opgezet en de matjes worden uitgerold."

Of dat zo blijft, is niet te zeggen. Sedee: "Nu is het rustig, maar wat hier gaat gebeuren, is heel onberekenbaar." 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore