Bestrijding IS in Irak

Coalitie tegen IS: nauwelijks burgers gedood bij luchtaanvallen

03 september 2015 18:00 Aangepast: 03 september 2015 18:30
Ministers Asscher en Hennis bij de Nederlandse missie. Beeld © ANP

Veruit de meeste meldingen van burgerslachtoffers door bombardementen van de westerse coalitie tegen IS kloppen niet. Dat blijkt uit een lijst die in bezit is van RTL Nieuws.

De coalitie van westerse landen, waaronder ook Nederland, heeft onderzoek gedaan naar meer dan 400 gewonde en dode burgers. Ook een Nederlandse F-16-aanval is onderzocht. De onderzoekers concluderen dat bij vrijwel alle onderzochte meldingen geen bewijzen zijn dat burgers door coalitievuur zijn geraakt. Voor slechts één aanval waarbij twee kinderen zijn omgekomen, is bewijs gevonden.

RTL Nieuws kwam in bezit van de lijst (pdf) via een Amerikaanse onderzoeksjournalist. De lijst is samengesteld door het centrale commando van de internationale coalitie, Centcom. Tot nu toe bleef dit soort informatie altijd strikt geheim. 

Nederlandse F-16-aanval
Bij een aanval van een Nederlandse F-16-vlieger op een voertuig met IS-strijders, afgelopen Tweede Kerstdag, zouden twee burgers zijn geraakt door Nederlands vuur. Op beelden van de aanval is te zien dat na het afvuren van de bom plotseling twee personen op een bromfiets het gebombardeerde gebied in rijden.

Onderzoek heeft volgens Centcom geen bewijzen geleverd dat er burgers zijn gedood. Het Openbaar Ministerie in Nederland bevestigt dat dit incident heeft plaatsgevonden, maar zegt ook dat er geen aanwijzingen zijn dat burgers het slachtoffer zijn geworden.

Precisie-aanvallen
Nederland voert na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk de meeste aanvallen op Irak uit op van alle coalitielanden. Sinds het begin van de actie in oktober 2014 gaat het om zo'n 240 aanvallen.

Centcom erkent dat de onderzoeken naar burgerdoden onder extreem lastige omstandigheden plaatsvinden. "We kunnen meestal geen ooggetuigen interviewen of de plaats delict onderzoeken", verklaart een woordvoerder aan RTL Nieuws. Meestal worden daarom vooral de beschikbare luchtbeelden onderzocht, afkomstig van de gevechtsvliegtuigen zelf of van drones. 

De luchtaanvallen met de meeste gemelde slachtoffers:

1 mei 2015: 80 burgerdoden gemeld na luchtaanval bij Jubb Mahli (Syrië)
Er zijn tientallen burgerdoden gevallen bij een luchtaanval ten zuiden van Kobani in het plaatsje Serrin, meldt het Syrian Network for Human Rights. Pro IS-leden op sociale media spreken over zo'n 80 gedode burgers. Er circuleren foto's van verbrande lichamen van vrouwen en kinderen.

Onderzoek westerse coalitie: beschuldiging is niet geloofwaardig.

30 december 2014: 50-60 burgerdoden gemeld na luchtaanval bij de stad Al-Bab (Syrië)
Bij een aanval op de stad Al-Bab zouden 60 burgers zijn gedood, meldt het Violations Documentation Center (VDC). Het zou mogelijk gaan om een groep burgers die gevangen werden gehouden door IS-strijders omdat IS wist dat dit een doelwit van de coalitie was.

Onderzoek westerse coalitie: te weinig informatie om burgerslachtoffers vast te stellen. Uit onderzoek blijkt dat de coalitie een luchtaanval heeft gepleegd, maar dat er ook door het Syrische regime in de buurt van Al-Bab een aanval twee dagen eerder is uitgevoerd. Onderzoek van de geheime dienst en anderen op de grond kon het vallen van burgerslachtoffers niet bevestigen.

21 november 2014: dood 41 Yezidi-vrouwen gemeld na luchtaanval bij Mosul (Irak)
FBI hoort van een bron dat 41 Yezidi-vrouwen die gevangen werden gehouden, zijn gedood door een aanval.

Onderzoek westerse coalitie: de dichtstbijzijnde aanval heeft 3,2 km verderop plaatsgevonden. Geen verder onderzoek nodig.

Meer op rtlnieuws.nl: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`