Buitenland

9-jarige struikelt, valt en vindt fossiel van miljoen jaar oud

20 juli 2017 10:47 Aangepast: 20 december 2017 11:45
Jude bij zijn vondst.

Toen de 9-jarige Jude Sparks zich wilde verstoppen voor zijn broertje tijdens een wandeling, struikelde hij over iets dat leek op versteend hout. "Het had een vreemde vorm", zegt Jude.

Het jongetje was met zijn familie in New Mexico toen hij de bijzondere ontdekking deed. Jude bleek een fossiel van een Stegomastodon van een miljoen jaar oud te hebben gevonden.

Kaak

"Ik wist direct dat het iets zeldzaams was", zegt het inmiddels 10-jarige jochie tegen de New York Times. Het leek op een kaak van een koe of de resten van een olifant.

De ouders namen een foto om het thuis verder te onderzoeken. Maar dat leverde verder weinig op. Ze stuurden een email met de foto's van de vondst naar biologie-professor Peter Houde.

Ongebruikelijke vondst

Die herkende het direct: het ging om de resten van de Stegomastodon, uitgestorven familie van olifantachtigen. Jude was gestruikeld over een gefossiliseerde slagtand van zo'n 60 kilo. De complete schedel weegt 1000 kilo. "Dit is echt een ongebruikelijke vondst", zegt Houde.

Normaal gesproken vergaan zulke fossiele resten vrijwel direct als ze worden blootgesteld aan de lucht. De familie Sparks had geluk dat ze er snel bij waren nadat de grond was weggespoeld door zware regenval.

Opgegraven

In mei is het fossiel opgegraven. De Stegomastodan, geen dinosauriër, leefde 1,2 miljoen jaar geleden.

Jude was toen hij nog wat jonger was, erg geïnteresseerd in dinosauriërs. Door de vondst is zijn interesse in fossiele vondsten opnieuw opgewekt. Professor Houde noemt het 'fantastisch' dat een kind zo'n zeldzame vondst heeft gedaan.

Thumbnail

Jude en zijn broertjes samen met professor Houde bij het fossiel van de Stegomastodon

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`