Vluchtelingenchaos Hongarije

Toestroom vluchtelingen stuk hoger dan verwacht

05 september 2015 10:58 Aangepast: 05 september 2015 14:59
Beeld © AFP

Het aantal vluchtelingen uit Hongarije dat vandaag Oostenrijk bereikt, ligt veel hoger dan tot nu toe werd verwacht. Autoriteiten houden nu rekening met de komst van 10.000 asielzoekers.

Eerder ging de politie nog uit van een totaal aantal van rond de 5000.

De Oostenrijkse autoriteiten doen er alles aan om de vluchtelingen uit Hongarije zo snel en goed mogelijk naar Duitsland te krijgen, als ze daar naartoe willen. De Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann sloot gisteravond met zijn Duitse collega Angela Merkel kort dat de asielzoekers Duitsland in mogen. Pas daar zullen ze worden geregistreerd en hun asielaanvraag doen.

Noodoplossing
"Dat is iets bijzonders", verkondigde hij vanochtend tijdens een crisisoverleg op het ministerie van Binnenlandse Zaken. "Het is een noodoplossing." Oostenrijk houdt zich in principe nog steeds aan het Dublin-akkoord. Een van de regels in dat akkoord is dat vluchtelingen hun asielaanvraag moeten doen in het land waar ze de Europese Unie binnenkomen.

Sebastian Kurz, de minister van Buitenlandse Zaken van Oostenrijk, liet bij een vergadering met zijn EU-collega's in Luxemburg weten nog niet te weten hoe lang de grenzen open blijven. Ook de Duitse overheid heeft nog niet aangegeven wanneer de tijdelijke openstelling wordt opgeheven.

Meer op rtlnieuws.nl:

Thumbnail

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore