Buitenland

Zorgen in Oekraïne om anti-homo-acties aan vooravond Songfestival

06 mei 2017 19:20 Aangepast: 06 mei 2017 19:37
Toeristen op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev bij het officiële logo van het Songfestival. Beeld © AFP

De Oekraïense belangenorganisatie LIGA maakt zich zorgen om een toename van acties tegen LHBTI'ers in het land. Er zou sprake zijn van een 'homofobe escalatie', in reactie op de toegenomen openheid van de LHBTI-gemeenschap in de aanloop naar het Eurovisie Songfestival.

LIGA behartigt in Oekraïne de belangen van LHBTI'ers, een afkorting voor lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse-conditie. Eind april beschadigden onbekenden ’s nachts een pand van LIGA in de Zuid-Oekraïense stad Mykolajev. Volgens de belangenorganisatie waren er sterke aanwijzingen dat het ging om een anti-LHBTI incident, omdat er geen waardevolle spullen werden meegenomen.

Een paar dagen later kreeg een gemeenschapscentrum van LIGA in Odessa een cyberaanval te verduren. Afgelopen week zouden neonaz'si hebben proberen te voorkomen dat een monument in de hoofdstad Kiev in de regenboogkleuren werd geschilderd.

Thumbnail

Het monument 'De Vriendsschapsboog' in regenboogkleuren, in Kiev. (FOTO: AFP)

Buiten de hoofdstad

LIGA vraagt de Oekraïense regering om LHBTI'ers vooral ook buíten de hoofdstad Kiev te beschermen. "Pride’s en andere LHBTI-activiteiten in Kiev worden meestal wel beveiligd omdat men weet dat 'Europa' meekijkt", zegt een LIGA-woordvoerder. "Maar LHBTI’s in de provincie zijn vaak niet veilig, zoals blijkt uit de aanvallen tegen onze gemeenschapscentra in Odessa en Mykolajev."

De belangenorganisatie pleit voor hogere straffen op geweld met een discriminerende achtergrond.

Mensenrechtenparagraaf 

LIGA en de Nederlandse partnerorganisatie COC wil dat de Europese Commissie de Oekraïense regering op de vermeende mensenrechtenschendingen aanspreekt. De belangenorganisaties wijzen erop dat een beroep kan worden gedaan op de mensenrechtenparagraaf van het Samenwerkingsverdrag tussen de EU en Oekraïne, waarover vorig jaar in Nederland een referendum plaatsvond.

Oekraïne behoort volgens het COC tot de achterhoede in Europa als het gaat om LHBTI-acceptatie: 24 procent van de bevolking vindt dat lesbiennes en homo’s vrij moeten zijn om hun leven te leiden zoals ze dat willen. In Nederland is dat 92 procent.

Het Eurovisie Songfestival vindt van 9 t/m 13 mei plaats in de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`