Ga naar de inhoud
Buitenland

Brits gezin rijdt per ongeluk Braziliaanse sloppenwijk binnen, moeder neergeschoten

Een Britse toeriste is neergeschoten door Braziliaanse bendeleden toen ze per ongeluk met haar gezin een sloppenwijk binnenreed. De vrouw zat samen met haar man en drie kinderen in een auto toen ze een favela inreden. Daar werd het vuur op hen geopend.

Dat melden Braziliaanse media. Volgens de Braziliaanse politie wilde het gezin ergens water kopen in de buurt van het vakantieoord Angra dos Reis en vroegen ze daarom de weg aan voorbijgangers.

Hoogstwaarschijnlijk door een taalprobleem werden ze vervolgens naar de favela Aqua Santa ('Heilig Water') gestuurd. Daar zouden ze aanwijzingen om te keren niet hebben begrepen, waarna werd geschoten.

Ziekenhuis

De vrouw ligt in een ziekenhuis en zou buiten levensgevaar zijn. Haar man en kinderen bleven ongedeerd. De twee schutters zijn nog voortvluchtig. Aqua Santa is een beruchte uitvalsbasis van drugshandelaren uit Rio de Janeiro.

Geweld tegen toeristen in favela's komt vaker voor: afgelopen december werd een Italiaan doodgeschoten toen hij per ongeluk op zijn motor een sloppenwijk in Rio de Janeiro inreed. Het leeuwendeel van de moorden in Brazilië wordt gepleegd door bendes die over de sloppenwijken heersen.

Dat zorgt voor een extreem hoog moordcijfer: in Brazilië worden ruim zes keer meer moorden gepleegd dan in de Verenigde Staten en ruim achtentwintig keer meer dan in Nederland.

Ontraden

In aanloop naar het WK Voetbal van 2014 en de Olympische Spelen van 2016 deed de Braziliaanse overheid veel moeite om de favela’s uit de greep van het geweld te krijgen. Die acties lijken op de lange termijn maar weinig te hebben uitgehaald. Toeristen wordt nog steeds met klem ontraden de sloppenwijken in te gaan.