Buitenland

Dit is de nieuwe premier van Australië: Malcolm Turnbull

14 september 2015 14:32 Aangepast: 14 september 2015 17:51
Malcolm Turnbull is de nieuwe premier van Australië

Malcolm Turnbull (60) is de nieuwe premier van Australië. Hij volgt Tony Abbott op, die werd weggestemd nadat zijn Liberale Partij het vertrouwen in hem had opgezegd.

Turnbull wordt de zesde premier in acht jaar. Turnbull versloeg Abbott met 54 tegen 44 bij een stemming binnen de Liberale Partij.

De regering van Abbott lag onder vuur vanwege vermeende misstappen, onderlinge onenigheid en het lekken van vertrouwelijke informatie. Turnbull bekritiseerde daarnaast fel het economisch beleid van Abbott. De 57-jarige Abbott werd in september 2013 premier. Hij is leider van de Liberale Partij sinds 2009.

Gematigder
Turnbull geldt als gematigder dan zijn voorganger. Hij is van huis uit advocaat, die politieke wetenschappen en rechten studeerde in Sydney en het Engelse Oxford. Voor hij het professionele politieke pad koos, werkte hij onder meer als journalist, advocaat en bankier.

Republikeinse beweging
Hij was van 1993 tot 2000 voorzitter van de Australische republikeinse beweging. In 2004 werd hij lid van het Australische parlement voor Wentworth, een voorstad van Sydney. Drie jaar later benoemde de toenmalige premier John Howard hem tot minister van Milieu en Water.

Malcolm Turnbull is al 35 jaar getrouwd met Lucy Hughes, een bekende Australische zakenvrouw en voormalig burgemeester van Sydney. Het echtpaar heeft twee kinderen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`