Vluchtelingenchaos Hongarije

Hongarije pakt vluchtelingen op: 'Ze beschadigen de hekken'

15 september 2015 09:42 Aangepast: 15 september 2015 11:11
Beeld © EPA

De Hongaarse politie is begonnen met het arresteren van vluchtelingen die vanuit Servië de grens overstaken.

Negen Syrische en zeven Afghaanse vluchtelingen werden vanochtend vroeg opgepakt nadat ze onder het omstreden grenshek door waren gekropen. Sinds vandaag is een nieuw streng regime van kracht.​

Het hek beschadigen en illegaal de grens oversteken wordt strafbaar, waarschuwt Hongarije, dat ook nieuwe, strenge regels tegen mensensmokkelaars heeft aangekondigd. Wie toch illegaal binnenkomt, riskeert een gevangenisstraf van maximaal drie jaar. Mensen die vernielingen aanbrengen aan het omstreden hek op de grens, kunnen nog eens twee jaar extra celstraf krijgen.

Servië is veilig
Volgens de Hongaarse premier Viktor Orbán staat Hongarije in z'n recht om mensen aan de grens te weigeren. "Als er geen asielaanvraag is ingediend, worden ze afgewezen, want Servië is veilig."

Ondanks alle obstakels die de Hongaarse regering heeft opgeworpen, blijven vluchtelingen aan de grens arriveren. Bij een grensovergang in de buurt van de plaats Röszke dromden zo'n tweeduizend mensen samen in de hoop toch de grens over te kunnen. De politie is in groten getale aanwezig.

Op de valreep
Een recordaantal vluchtelingen stak gisteren op de valreep de grens over tussen Servië en Hongarije. Meer dan 9000 mensen kwamen net op tijd het land binnen. Volgens de Hongaarse politie was het daarmee de drukste dag van dit jaar aan de grens.

Voor veruit de meeste vluchtelingen is Hongarije niet de eindbestemming. Maar het land ziet de toestroom van asielzoekers als een bedreiging voor de 'Hongaarse manier van leven'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore