Vluchtelingenchaos Hongarije

Hongaars hek dwingt vluchtelingen tot gevaarlijke route

15 september 2015 18:22
Het hek tussen Hongarije en Servië, vandaag. Beeld © AFP

Nu het ijzeren hek van Hongarije de hele Servische grens bestrijkt, is het voor vluchtelingen vrijwel onmogelijk om via de bekende Balkanroute naar het noorden van Europa te reizen. Maar het alternatief is een stuk gevaarlijker.

De route via Hongarije was verreweg het populairst: alleen al dit jaar trokken zeker 155 duizend vluchtelingen door het land. Via Facebook en flyers bij de Macedonische grens worden vluchtelingen nu ingelicht over een alternatief, een route die loopt van Kroatië naar Slovenië. Vanaf daar kunnen migranten de zuidelijke grens van Oostenrijk oversteken. 

Thumbnail

Vluchtelingen verkozen Hongarije boven Kroatië omdat Hongarije tot de Schengenzone behoort, waarbinnen vrij reizen mogelijk is. Op die manier was het vanuit Hongarije relatief gemakkelijk om buurland Oostenrijk te bereiken. Maar de route lijkt verleden tijd, nu de toegang tot de Schengenzone achter een drie meter hoog ijzeren hek staat. 

Grote toestroom 'realistisch'
Kroatië valt niet binnen de Schengenzone, maar is ondanks grenscontroles nu toegankelijker dan Hongarije. De Kroatische regering noemt een grote toestroom ‘realistisch’ en stuurt daarom zo’n 6000 bewakers naar de grens met Servië. Die moeten nieuwe vluchtelingen tegenhouden en naar registratiepunten brengen.

Er zou tijdelijke opvangruimte zijn voor 3000 vluchtelingen, maar het is de vraag of dat genoeg is. Alleen al afgelopen maandag trokken 9000 vluchtelingen de Hongaarse grens over, toen de grens nog gedeeltelijk open was.

Vol met landmijnen

Thumbnail

De grenscontroles en beperkte opvang zijn niet het grootste probleem aan de nieuwe route. Het is vooral gevaarlijker. De Kroatische grens met Servië is een gebied dat vol ligt met landmijnen, uit de tijd van de Kroatische onafhankelijksoorlog, begin jaren 90. Trekken de vluchtelingen de bossen in, dan lopen ze serieus gevaar om op een overgebleven mijn te stappen.

Na Kroatië volgen de bergen in Slovenië, die ontoegankelijker zijn dan de maïsvelden in Hongarije. Toch verwacht ook Slovenië vanaf nu 'duizenden migranten' en zegt het hun opvangmogelijkheden 'per dag uit te breiden'. De minister van Binnenlandse Zaken roept burgers op tot solidariteit en vraagt in tijden van crisis vluchtelingen zelf thuis op te vangen.

'Niet vergeten'
De alternatieve route wordt druk bediscussieerd op Facebook. In de groep 'Avoid-Hungary' waarschuwt een Sloveen: "Als er iemand (door een mijn) dood gaat, vergeet dan niet dat jullie hem hebben aangemoedigd. We zullen het niet vergeten."

Vooralsnog is het rustig op de grens tussen Kroatië en Servië.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore