Buitenland

Code rood: elf Europese landen waarschuwen voor hittegolf 'Lucifer'

05 augustus 2017 13:59 Aangepast: 05 augustus 2017 20:37
De hitte in Zuid-Frankrijk trekt mensen massaal naar het strand. Beeld © AFP

Heet, heter, heetst. Autoriteiten in elf Europese landen waarschuwen voor extreem hoge temperaturen. Lucifer, zoals de hittegolf is gaan heten, doet het kwik tot boven de veertig graden stijgen.

Sinds 2003 zou het niet zo heet geweest zijn in landen als Italië, Zwitserland, Polen, Roemenië en Kroatië. Meteoalarm, het Europese weerinstituut, geeft dan ook code rood af voor deze landen. En dit betekent: gevaarlijk hoge temperaturen, met grote kans op ongelukken en schade (denk aan bosbranden en oogsten die mislukken). 

50 graden

In Italië en op de Balkan kan het dit weekeinde warmer worden dan 46 graden. In het zuiden van Spanje kwamen temperaturen gisteren al ruim boven de veertig graden. De gevoelstemperatuur komt op sommige plekken uit tot boven de 50 graden.

Thumbnail
Even afkoelen voor deze ijsbeer in Boedapest. (Foto; EPA) 

Inwoners en toeristen worden opgeroepen maatregelen te treffen als binnenblijven, zeker in de middag, geen lange reizen te maken, genoeg te drinken en te luisteren naar adviezen van de overheid. Lucifer zal zeker nog tot woensdag aanhouden.

 

Watertekort 

In Rome is inmiddels een watertekort ontstaan. In Italië is het in zestig jaar niet zo droog geweest. Ziekenhuizen hier hebben vanwege de hitte 15 tot 20 procent meer opnames. In de Hongaarse dierentuin Boedapest kregen twee oververhitte ijsberen ijsblokken om mee te spelen en af te koelen. 

Wetenschappers van een onderzoeksteam van de Europese Commissie waarschuwen dat als we niets doen tegen de opwarming van de aarde, er steeds meer mensen zullen overlijden aan de gevolgen van extreem weer zoals overstromingen en hittegolven.

Woestijnen in opmars

Niet alleen in Europa zorgt de klimaatverandering voor opwarming en hoge temperaturen. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) onderzocht, in opdracht van de Verenigde Naties, de afgelopen vijf jaar hoe de aarde er de komende jaren uit zal zien en hoe de bodem er aan toe zou zijn. 

De resultaten werden vanochtend gepresenteerd op een grote bijeenkomst over droogte en verwoestijning. Conclusie: grote delen van de wereld staan onder druk. Zuid-Europa wordt genoemd als gebied waar watergebrek een groeiend probleem is. In Spanje gelden in bepaalde gemeentes al een water-rantsoen en liggen steeds meer meren, die dienen als waterreservoir, droog. 

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws / AFP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore