Vluchtelingenchaos Hongarije

Vluchtelingen opgepakt en kinderen gewond bij rellen aan Hongaarse grens

17 september 2015 03:10 Aangepast: 17 september 2015 07:27
Arrestaties aan de grens. Beeld © AFP

Bij de rellen in Röszke in Hongarije zijn woensdagavond 29 vluchtelingen opgepakt. Onder de arrestanten bevond zich volgens een woordvoerder van premier Viktor Orban ook een terrorist.

Röszke ligt vlakbij de Servisch-Hongaarse grens, die gebarricadeerd is met een hek met prikkeldraad. Toch probeerden honderden vluchtelingen woensdagavond door de grens te breken.

Asielzoekers gooiden met stenen en stichtten brandjes bij de grensovergang. De Hongaarse politie reageerde met traangas en waterkanonnen

Kinderen gewond
Twee kinderen raakten gewond toen zij door migranten over het hek werden gegooid. Aan de kant van de politie liepen twintig agenten verwondingen op. 

Het werd pas rustig toen Servië de migranten 's avonds met bussen bij de grensplaats weghaalde.

Kritiek
De migranten willen vanuit Hongarije doorreizen naar West-Europa. De regering wil het hek bij de grens bij Röszke nog zeker dertig dagen laten staan, maar de kritiek op het land groeit.

Secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de Verenigde Naties (VN) noemde de situatie aan de Hongaars-Servische grens ‘schokkend’ en ‘onacceptabel’. Hij benadrukte dat vluchtelingen in Europa met respect voor mensenrechten behandeld moeten worden.

De Roemeense premier Victor Ponta zei dat de actie met het hek doet denken aan het Europa van de jaren dertig. Hij vindt dat Hongarije zo niet meewerkt aan het oplossen van het vluchtelingenprobleem en dat het niet goed is voor de onderlinge verhoudingen tussen de Europese landen.

Andere route
Het aantal asielzoekers dat Hongarije binnenkomt is sinds de strengere controles sterk gedaald. Maandag kwamen vlak voor het sluiten van de poorten nog bijna 10.000 mensen binnen. Dinsdag waren er nog 366 migranten doorheen geglipt. 

Vluchtelingen proberen nu via Kroatië naar West-Europa te komen. Bij de Servisch-Kroatische grens kwamen woensdag zo'n 1300 vluchtelingen Kroatië binnen. Na registratie worden de vluchtelingen daar opgevangen in centra in de buurt van de hoofdstad Zagreb. De Kroaten laten de asielzoekers binnen, mede omdat de meesten via Slovenië doorreizen naar Oostenrijk en Duitsland.

Meer op rtlnieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore