Vluchtelingenchaos Hongarije

Verontwaardiging om snel doorsluizen vluchtelingen

18 september 2015 20:31 Aangepast: 18 september 2015 20:51
Vluchtelingen worden afgezet bij het Hongaarse Szentgotthard, bij Oostenrijk. Beeld © EPA

Oostenrijk is niet blij met het Hongaarse besluit vluchtelingen vlak bij de Oostenrijks/Hongaarse grens af te zetten. Dat gebeurt nu Hongarije en Kroatië hebben afgesproken vluchtelingen snel via een corridor te laten doorstromen naar noordwest-Europa.

De Britse nieuwszender Sky News maakte vanmiddag melding van de afspraak. Het gaat om vluchtelingen die eerst naar Duitsland wilden trekken vanuit Servië, via Hongarije. Nadat Hongarije die route eerder deze week had afgesloten, trokken ze naar Kroatië.

Oostenrijk heeft het recht migranten die geen asiel in het land willen aanvragen, aan de grens met Hongarije te weigeren, aldus het ministerie. Oostenrijk wil ook geen 'buitensporige hoeveelheden' mensen toelaten, waarschuwde Wenen.

'Hart én verstand'
Dat land wil zo snel mogelijk van de vluchtelingen af. Premier Zoran Milanovic zei dat de mensen eten, water en medische hulp kunnen krijgen, en daarna verder moeten. "We hebben een hart, maar ook verstand", zei Milanovic.

Wie vanuit Kroatië naar Hongarije wilde, kon daar vandaag weer terecht. Hongarije liet een trein met ongeveer duizend passagiers toe en een rij bussen, allemaal afkomstig uit Kroatië. Met Hongaarse bussen ging de reis daarna verder naar twee registratiecentra in de buurt van de grens met Oostenrijk.

Slovenië klaagt
Ook Slovenië klaagt intussen omdat buurland Kroatië de vluchtelingen meteen doorsluist. Daardoor verwacht Slovenië 1000 asielzoekers in 24 uur. Volgens Europese afspraken moeten vluchtelingen worden geregistreerd in het land waar ze binnenkomen, maar Kroatië werkt daar dus niet aan mee. De Sloveense oproerpolitie voorkwam vanavond dat een paar honderd vluchtelingen vanuit Kroatië een grenspost bestormden om zo het land binnen te komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore