Vluchtelingenchaos Hongarije

Kroatië en Hongarije ruziën over vluchtelingen

19 september 2015 16:28 Aangepast: 19 september 2015 17:14
De Kroatische premier Milanovic bedankt vrijwilligers in een vluchtelingenkamp. Beeld © AFP

Tot grote woede van Hongarije heeft Kroatië duizenden vluchtelingen naar de Hongaarse grens gebracht. Hongarije zegt dat Kroatië het internationaal recht heeft geschonden door migranten de grens over te zetten, zonder ze eerst te registreren.

De afgelopen twee dagen zijn circa 9000 vluchtelingen vanuit Kroatië Hongarije binnengekomen. In Kroatië zelf zijn in de afgelopen dagen bijna 21.000 migranten gearriveerd.

Steeds meer ontheemden proberen via Kroatië in noordelijke richting te reizen, omdat Hongarije zijn grenzen aan de zuidkant met Servië heeft afgesloten met onder meer een metalen hekwerk. Ook heeft Hongarije traangas en waterkanonnen gebruikt tegen asielzoekers die het land wilden binnenkomen.

Onder druk
Kroatië vindt dat Hongarije het probleem van de vluchtelingen op de buurlanden afwentelt. De Kroatische premier Zoran Milanovic zegt dat zijn land migranten naar de grens met Hongarije blijft vervoeren. Zo wil hij het buurland dwingen de vluchtelingen het land binnen te laten.

De meeste ontheemden die van Kroatië naar Hongarije zijn overgebracht, zijn daarna naar opvangcentra aan de grens met Oostenrijk gestuurd.

Teruggestuurd
Alleen al vanochtend zijn 6700 vluchtelingen in Oostenrijk aangekomen. Over de hele dag verwacht Wenen 10.000 nieuwkomers. De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Miki-Leitner waarschuwt dat vluchtelingen die uit de Balkan komen, het risico lopen om te worden teruggestuurd.

Volgens Leitner hadden de migranten in Slovenië of Kroatië asiel moeten aanvragen, omdat die als veilige landen gelden. De minister zei dat bij die vluchtelingen geen sprake meer is 'van een zoektocht naar bescherming', maar naar het zoeken naar een zo'n optimaal mogelijk asiel.

Geld voor opvang
In het zuiden van Duitsland arriveerden vrijdag circa vierduizend migranten. Plaatsvervangend bondskanselier Sigmar Gabriel van Duitsland en de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann zeiden op een top van Europese sociaaldemocraten in Wenen dat de internationale gemeenschap zeker vijf miljoen euro moet vrijmaken voor de opvang van vluchtelingen in het Midden-Oosten. Gabriel waarschuwde dat als geld uitblijft, nog meer mensen naar Europa zullen reizen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore