Vluchtelingenchaos Hongarije

Hongaars leger mag geweld gebruiken tegen vluchtelingen

21 september 2015 17:53 Aangepast: 21 september 2015 21:30
Migranten in Hongarije Beeld © AFP

Hongarije mag het leger inzetten tegen vluchtelingen en daarbij niet-dodelijk geweld gebruiken zoals rubberen kogels, traangas of het afschieten van een vangnet.

Dat heeft het Hongaarse parlement bij wet besloten. Slechts twaalf van de bijna tweehonderd parlementariërs stemden tegen de wet. 

Hongarije heeft internationaal veel kritiek gekregen op de manier waarop het land met de vluchtelingen omgaat. Het land heeft dit jaar al meer dan 220.000 asielzoekers geregistreerd. Sinds kort zijn de grenzen dicht. Premier Viktor Orbán zei tegen het parlement dat het onmogelijk is om de grenzen met Servië en Kroatië te beveiligen zonder hulp van het leger. 

Op eigen houtje
"Het leger moet samenwerken met de politie", aldus Orbán. Hij gaf aan dat Hongarije op eigen houtje blijft handelen, totdat de Europese Unie tot een gemeenschappelijk besluit komt om de stroom migranten in te dammen. "Europa is rijk maar ook zwak. Dat is de meest gevaarlijke combinatie die er is. Het resultaat is catastrofaal. Omdat Europa zijn grenzen niet kan verdedigen, worden binnengrenzen gesloten."

Volgens Orbán moeten 'Europese uitvindingen, instellingen en verdragen' heroverwogen worden. "Tot die tijd kunnen we niet stilzitten. Totdat de EU-lidstaten gezamenlijk opereren, worden de lidstaten gedwongen om zelf te handelen om deze dreiging van de vluchtelingenstroom tegen te gaan."

Meer op rtlnieuws.nl:
Ruzie om vluchtelingen: 'Het is een bittere mensenstroom'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore