Buitenland

Moon claimt overwinning presidentsverkiezingen Zuid-Korea

09 mei 2017 18:01 Aangepast: 09 mei 2017 18:02

Moon Jae-in (64) heeft de overwinning geclaimd van de presidentsverkiezingen in Zuid-Korea. Met de overwinning van de links-liberale Moon komt een einde aan conservatief presidentschap, Moon heeft beloofd de rust in het land en in de politiek te laten terugkeren, nadat de afzetting van de vorige president Park voor veel tumult in het land had gezorgd.

In de uitslag van het verkiezingsonderzoek die meteen na het na het sluiten van de stembussen bekend werd, krijgt de kandidaat van de Democratische Partij 41,4 procent van de stemmen. Zijn belangrijkste rivaal, de conservatief Hong Joon-pyo, komt niet verder dan 23,3 procent van de stemmen.

Dialoog met Noord-Korea

Moon heeft, in tegenstelling tot zijn voorgangers, een minder onverzoenlijke houding tegenover het regime in Noord-Korea. Hij wil de dialoog met het Kim Jong-un herstellen die de afgelopen jaren tot vrijwel het nulpunt was gedaald.

Moon is de opvolger van Park Geun-hye, de eerste vrouwelijke president van het land, die eind 2012 een meerderheid van de kiezers achter zich kreeg. Park in maart aftreden wegens corruptie en machtsmisbruik. Ze is formeel aangeklaagd en kan tot een levenslange gevangenisstraf worden veroordeeld.

Meer op rtlnieuws.nl:
Afgezette Zuid-Koreaanse president: 'Het spijt me voor de mensen'

`