Buitenland

Moeder waarschuwt: mijn baby was bijna dood na een kusje

25 september 2015 16:22 Aangepast: 25 september 2015 17:00
Beeld © Facebook

Een kus op de mond van baby. Het klinkt onschuldig, maar een Britse moeder had geen idee dat de gevolgen zo ernstig konden zijn. Ze doet een dringende oproep: "Kijk uit, een koortslip kan fataal zijn voor pasgeboren baby's."

Claire Henderson weet er inmiddels alles van. Haar baby Brooke lag vijf dagen in het ziekenhuis met een koortslip, schrijft ze op Facebook. Brooke had het herpes-virus (HSV-1) opgelopen. 

Met baby Brooke is het goed gekomen. Ze heeft mazzel gehad, beseft haar geschrokken moeder: "Ze heeft ontzettend veel gelukkig gehad, ze heeft alle tests gehad en ze waren allemaal goed." 

Op tijd gewaarschuwd
Het had heel anders kunnen lopen. Een vriend van Claire had gewaarschuwd toen de eerste symptomen verschenen: ga nu meteen naar het ziekenhuis. Die waarschuwing heeft waarschijnlijk het leven van Brooke gered. 

Thumbnail

Claire wist namelijk niet dat een koortslip zo gevaarlijk kon zijn. Daarom heeft ze nu een missie: zo veel mogelijk mensen waarschuwen. Haar bericht op Facebook is inmiddels al 37.000 keer gedeeld: "Het moraal van dit verhaal is: Laat niemand jouw pasgeboren baby op de mond kussen, ook al lijkt het er op dat ze geen koortslip hebben." 

Levensgevaarlijk
Een koortslip kan voor een pasgeboren baby levensgevaarlijk zijn omdat het afweersysteem nog niet genoeg is ontwikkeld. De baby kan een hersenbeschadiging oplopen of overlijden. Nederlandse ouders worden hiervoor gewaarschuwd. Onder meer in de Groeigids van het consultatiebureau: "Pasgeboren baby's mogen beslist niet in aanraking komen met mensen met een koorstlip. De baby kan hierdoor een ernstig herpesinfectie oplopen."

Twee tips van Stichting Opvoeden voor ouders met een koortslip: 

  • Een mondkapje of ‘smoeltje’ te dragen.
  • Je handen extra goed te wassen.
RTL Nieuws
`