Buitenland

Waarom je niets hoort van oorlog in Jemen

28 september 2015 20:56 Aangepast: 29 september 2015 08:04
Overlevenden zoeken persoonlijke bezittingen na bombardement. Beeld © EPA

Het is één van de bloedigste conflicten van dit moment: nergens ter wereld zijn er dit jaar meer slachtoffers door bombardementen gevallen dan in Jemen. Zelfs niet in Syrië of Irak. En toch hoor je er bijna niets over: vier vragen over de vergeten oorlog in Jemen.

1. Wat is er aan de hand?
Nadat rebellen afgelopen februari de zittende president van Jemen hadden verdreven, besloot Saudi-Arabië in te grijpen. Gesteund door een coalitie van andere Arabische landen bombardeert Saudi-Arabië nu al een half jaar gebieden die in handen zijn van de rebellen. Dit om ervoor te zorgen dat de rebellen, die volgens de Saudi's worden gesteund door Iran, de macht overnemen. Ondertussen probeert het regeringsleger de rebellen terug te drijven.

Het grootste slachtoffer van de gevechtscampagne is de burgerbevolking van Jemen: sinds de start van de bombardementen zijn naar schatting 4.500 burgers omgekomen, tienduizenden mensen gewond geraakt en hun huizen verwoest.

2. Hoe erg is het?
Door het geweld en blokkades van de Saudi’s komen hulporganisaties bijna het land niet binnen om hulp te verlenen. En dan te bedenken dat Jemen al één van de armste Arabische landen was: ziekenhuizen zijn er amper, slachtoffers zijn op zichzelf aangewezen. Hulporganisaties slaan keer op keer alarm: het ontbreekt de bevolking aan alles: schoon drinkwater, medicijnen, voedsel.

De bombardementen gaan in hoog tempo door: vaak in dichtbevolkte gebieden waardoor er veel burgerslachtoffers vallen. Vorige week meldde het coördinatiepunt van de Verenigde Naties (OCHA) dat er dit jaar meer slachtoffers van bombardementen zijn gevallen in Jemen, dan waar dan ook ter wereld. Meer dan 400 van deze slachtoffers waren kinderen.

3. Waarom hoor je er toch niets over?
Jemen is zó gevaarlijk dat het voor journalisten, fotografen en cameramensen lastig is hun werk te doen. Omdat Jemen al een hele tijd geen sterke regering meer heeft hebben terroristische organisaties als Al Qaeda er vrij spel. Ontvoeringen zijn aan de orde van de dag. Tel daar de bombardementen en gevechten tussen de rebellen en het regeringsleger bij op en je begrijpt dat je daar niet zomaar heen kan om reportages te maken. Beelden die binnenkomen via persbureaus zijn vaak niet goed genoeg om een verhaal neer te kunnen zetten.

Daarnaast ligt de oorlog in Jemen binnen de internationale gemeenschap wat gevoelig: sommige landen willen Saudi-Arabië te vriend houden, of juist Iran niet tegen zich in het harnas jagen. Verwacht daarom geen verontwaardigde reacties van regeringsleiders. Kortom: de oorlog in Jemen is geen mediagenieke oorlog.

4. Wat zijn de laatste ontwikkelingen?
Vorige week heeft de Nederlandse regering de VN gevraagd een missie naar Jemen te sturen om oorlogsmisdaden in kaart te brengen. Mensenrechtenorganisaties beschuldigen beide partijen hiervan. Bovendien wordt er volgens Human Rights Watch op grote schaal clustermunitie ingezet: dat zijn bommen die in de lucht uit elkaar vallen in kleinere bommetjes. Zeer onnauwkeurige en omstreden wapens die veel burgerlevens eisen. Maar Saudi-Arabië wil niets weten van een onderzoek naar oorlogsmisdaden.

In de zijlijn van de VN-top in New York zal er ook worden overlegd over Jemen, maar daar wordt weinig van verwacht. Ondertussen gaan de bombardementen door: zo vielen er vandaag zeker 38 burgerdoden toen een bom insloeg op een bruiloftsfeest. Niet dat je dat zag in ons bulletin overigens: we hebben er geen beelden van.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`