Buitenland

'Dit jaar besluit over berechting daders MH17'

30 september 2015 03:31 Aangepast: 30 september 2015 06:01
Beeld © AFP

Nog dit jaar komt er een besluit over de manier waarop de daders van vlucht MH17 worden berecht. Dat heeft de Belgische premier Charles Michel gezegd na afloop van politiek overleg over de rampvlucht.

Premier Rutte was bij dat overleg aanwezig. De betrokken landen overlegden bij de Verenigde Naties in New York. Rutte sprak er behalve met Michel met leiders uit Maleisië, Australië en Oekraïne over de berechting van degenen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17.

Rutte meldde op zijn Facebook-pagina dat het kabinet met de partners hard blijft werken aan de uitvoering van VN-Veiligheidsdraadresolutie 2166 uit juli 2014: "Om duidelijk te krijgen wat er is gebeurd met MH17 en de daders te berechten.''

Vijf landen willen tribunaal
De Australische minister van Buitnelandse zaken, Julie Bishop, zei vorige week dat de vijf landen de oprichting van een eigen MH17-tribunaal overwegen. De daders zouden bijvoorbeeld ook in elk land apart kunnen worden berecht. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde daarop dat er een aantal opties op tafel ligt om "de meest effectieve vervolging van de daders te bewerkstelligen''.

De betrokken landen willen het liefst een MH17-tribunaal van de Verenigde Naties, maar Rusland ligt dwars. Moskou steunt de rebellen in het oosten van Oekraïne. Daar stortte het vliegtuig, op weg van Amsterdam naar Maleisië, vorig jaar op 17 juli neer. Volgens Australië haalden opstandelingen het toestel neer met een Russische raket. Het officiële onderzoek, geleid door Nederland, komt op 13 oktober met conclusies.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore