Buitenland

Onderzoek bewijst het: schoonheid is persoonlijk

02 oktober 2015 10:23 Aangepast: 02 oktober 2015 11:22
Yolanthe Sneijder-Cabau (L) en Sylvie Meis Beeld © ANP

Yolanthe Sneijder-Cabau, of Sylvie Meis? We verschillen nog weleens van mening over wie van de twee we het meest aantrekkelijk vinden. En naar nu blijkt, is dat wetenschappelijk te verklaren.

Het idee dat schoonheid een objectief gegeven is, kan definitief de prullenbak in. Het is de persoonlijke voorkeur van mensen die bepaalt wie zij mooi vinden, blijkt uit een Amerikaanse studie die vandaag wordt gepubliceerd en waarover de Volkskrant bericht. 'Het is voor een groot deel hoogstpersoonlijk en niet louter een kwestie van universele wetmatigheden als symmetrie, een gave huid, een krachtige kaak (bij mannen) en volle lippen (bij vrouwen)'.

Dergelijke wetmatigheden, die duiden op gezonde genen, tellen volgens hoofdonderzoeker Laura Germine ongeveer even zwaar als de persoonlijke voorkeur van mensen. Dat concludeerde zij na onderzoek onder bijna 800 tweelingen. Die liet zij honderden gezichten rangschikken op schoonheid. De variatie in persoonlijke voorkeuren bleek 'enorm' en bovendien even groot bij eeneiige als twee-eiige tweelingen.

Opgewekte types
Germine stelt dat de persoonlijke voorkeuren worden gevormd door persoonlijke ontmoetingen, gezichten in de media, of 'misschien zelfs het gezicht van je eerste vriendje of vriendinnetje'. Zij krijgt daarin bijval van een Schotse psycholoog: "Als gelukkige, gezonde mensen aardig tegen ons zijn, versterkt dat de aantrekkingskracht van opgewekte en vitale types."

Liesbeth Woertman, hoogleraar klinische psychologie aan de Universiteit Utrecht, spreekt in de krant de hoop uit dat de resultaten van het onderzoek ('een mooie studie') mensen overtuigt 'om geen botox en fillers te gebruiken'. 

RTL Nieuws
`