Buitenland

Twee kinderen gered – maar in mijnen Congo werken er nog duizenden

11 mei 2017 13:26 Aangepast: 12 mei 2017 07:35
De jongens Dorsen en Richard. Beeld © Sky News

Tienduizenden kinderen wagen nog dagelijks hun leven in Congolese mijnen voor kobalt, een belangrijke grondstof voor onze smartphones. Door een reportage van een Britse journalist zijn er nu in ieder geval twee kinderen gered.

Alex Crawford, verslaggever bij het Britse Sky News, maakte begin dit jaar een indringende reportage over de zware arbeidsomstandigheden in de kobaltmijnen. Er kwam een stortvloed aan reacties op. Twee jongens van 8 en 11 jaar maakten zo'n indruk dat ze onlangs terugging, met een hulpverlener.

Die heeft de jongens nu een plek op een Congolese kostschool geboden, op honderd kilometer van het plastic hutje waar ze nu wonen. Een plek waar ze voor het eerst drie maaltijden op een dag krijgen, schoenen, een bed en onderwijs dus.–

Smartphones

Kobalt is een belangrijke grondstof voor smartphones. Volgens Sky News zouden ondere andere bedrijven als Apple en Samsung de kobalt uit deze mijnen gebruiken. Deze bedrijven zouden op de hoogte zijn van de kinderarbeid. Maar controle op hun activiteiten ontbreekt, stelde ook Amnesty vorig jaar in een rapport.

Voor Crawford reden om een reportage te maken over de kobaltmijnen en de jonge mijnwerkers. In Congo ontmoet ze Dorsen (8) en Richard (11). Ze ziet zelfs kinderen van vier jaar onder zware omstandigheden werken.

Thumbnail

Dorsen aan het werk in de stromende regen. (Foto: Sky News)

In de reportage vertellen de jongens hoe ze zware zandzakken moeten tillen en lange werkdagen maken. "Mijn lichaam doet altijd pijn", zegt Dorsen. Op de dagen dat de jongens geen kobalt vinden, krijgen ze geen geld en kunnen dus geen eten kopen.

Op de vraag hoe vaak ze zonder eten moeten gaan slapen, antwoorden de jongens 'vaak'. Ze zijn niet de enige. Volgens cijfers van Unicef werkten in 2014 zo'n veertigduizend kinderen in Congo in (kobalt)mijnen. 

Honger en gevaar

Diverse organisaties, waaronder de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), waarschuwen al langer voor ernstige mensenrechtenschendingen bij de winning van deze grondstof. 

Na de veelbesproken reportage op Sky News werd beterschap beloofd, maar Dorsen en Richard werden maanden later gevonden, nog altijd zwoegend in de regen met zware zakken zand op hun rug. Het werk is ook gevaarlijk. Regelmatig storten mijnen in, maar honger wint het van het gevaar.

'Wees niet bang'

Crawford maakte opnieuw een reportage. Hierin vertelt ze dat de moeders van de jongens zijn overleden. Ze laat zien hoe hun vaders niet lang na hoeven te denken over de vraag of de jongens naar kostschool mogen.

"Ga, en doe je best", zegt de vader van Dorsen, terwijl hij zijn zoon een zeldzame wasbeurt met zeep geeft. "Ik kom je opzoeken. Wees niet bang dat ik hier dood zal gaan. Ik blijf hier, voor jou."

Hier een samenvatting van de aangrijpende reportage:

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore