Buitenland

Scholen schrappen Moederdag om diversiteit van gezinnen

12 mei 2017 13:54 Aangepast: 12 mei 2017 15:26
Archieffoto Beeld © ANP

Boze reacties van ouders op het besluit van twee scholen in België en Canada om te stoppen met Vaderdag en Moederdag. De scholen doen dat om tegemoet te komen aan kinderen die opgroeien in niet-traditionele gezinnen.

Het gaat om het Franstalige schooltje Singelijn in Sint-Lambrechts-Woluwe (België) en basisschool Albert McCahen in Mission in (Canada). De school in België informeerde ouders 4 dagen voor Moederdag in een e-mail. Directeur Dominique Paquot van de school zegt dat er al een paar jaar nagedacht wordt of er wel mee doorgegaan moest worden. 

Boos en teleurgesteld

In de Franse krant Le Soir zegt ze dat de maatschappij aan het veranderen is: "Er zijn kinderen van wie een ouder is overleden, kinderen met ouders van hetzelfde geslacht, kinderen met alleenstaande ouders, kinderen met gescheiden ouders." Door te stoppen met de schoolse activiteiten voor Moeder- en Vaderdag wil de school rekening houden met die verschillen. 

Veel ouders reageren boos en teleurgesteld. Dat gebeurde ook bij de school in Canada waar deze week hetzelfde werd besloten, ook om de diversiteit van gezinnen. De directe aanleiding was een gezinsdrama waar één van de kinderen slachtoffer van was geworden. 

Worsteling in Nederland

In Nederland worstelen sommige scholen ook met moeder- en vaderdag. Op de meeste scholen wordt er in de onderbouw nog wel aan gedaan. Basisschool De Zeester op Vlieland stopte er in 2004 mee, ook om steeds meer kinderen in niet-traditionele gezinnen, maar kwam daar een jaar later op terug na kritiek van ouders. 

Basisschool De Egelantier in Almere heeft Moederdag al een aantal jaar vervangen door een 'Ik-vind-je-lief-dag'. Leerlingen maken dan twee knutselwerkjes en bedenken zelf aan wie ze de cadeautjes geven. Eén voor moeder en één voor vader of, als ze in een samengesteld gezin wonen, aan twee vaders of twee moeders, of bijvoorbeeld twee aan oma. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Op Moederdag naar oma: opgevoed door je grootouders

`