Buitenland

Oscar Pistorius thuis, wordt hij weer topsporter?

20 oktober 2015 11:03 Aangepast: 08 november 2017 14:03
Oscar Pistorius in de rechtbank

Oscar Pistorius heeft gisteravond de gevangenis verlaten. De paralympische atleet, die op Valentijnsdag 2013 zijn vriendin Reeva doodschoot, zat een jaar in de cel en heeft nu huisarrest. Wat mag hij de komende tijd wel en niet?

1. Welke straf heeft Pistorius ook al weer gekregen?
De atleet werd een jaar geleden veroordeeld voor de dood van zijn vriendin Reeva Steenkamp. Hij doodde haar in februari 2013 met vier schoten door de badkamerdeur. Pistorius heeft bekend te hebben geschoten, maar zei dat hij dacht dat er een inbreker in de badkamer stond. Hij werd vrijgesproken voor moord maar kreeg vijf jaar cel voor dood door schuld en drie jaar voorwaardelijk vanwege wapenbezit.

2. Waarom is Pistorius vrijgelaten?
Het is in Zuid-Afrika mogelijk dat een gevangenisstraf deels wordt omgezet in huisarrest, zolang een zesde van de straf in de gevangenis wordt uitgezeten. In het geval van Pistorius was dat tien maanden. De reclassering houdt toezicht.

Pistorius is naar het huis van zijn oom Arnold gegaan. Dat is een groot landhuis in Waterkloof, een voorstad van Pretoria. Het huis heeft onder meer een eigen fitnessruimte en zwembad.

3. Wat mag hij wel en niet tijdens zijn huisarrest?
Pistorius moet voldoen aan een aantal voorwaarden, die gelden tot 20 oktober 2019, de dag dat zijn straf erop zit. Een aantal voorwaarden is genoemd in Zuid-Afrikaanse media.

Zo moet Pistorius in therapie en mag hij, als fervent wapenliefhebber, geen wapens bezitten. Hij mag ’s nachts niet de deur uit en mag ook niet reizen. De atleet moet drank- en drugstests ondergaan en als de familie Steenkamp hem wil ontmoeten, is Pistorius daartoe verplicht. Waarschijnlijk wordt het Pistorius toegestaan om het huis te verlaten bij bij belangrijke familie-afspraken. Pistorius zou niet worden verplicht tot het dragen van een enkelband.

Overigens is het mogelijk dat Pistorius terug naar de gevangenis moet. Over twee weken dient het hoger beroep van het Openbaar Ministerie, dat wil dat de atleet wordt veroordeeld voor moord. Pistorius zou dan 15 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.

Thumbnail

De pers verzamelde zich vanmorgen voor het huis van Pistorius' oom Arnold | EPA

4. Bestaat de kans dat we Pistorius weer terug zien op de atletiekbaan?
De atletiekloopbaan van de Zuid-Afrikaan lijkt voorbij. Het Internationale Paralympische Comité liet na de veroordeling weten dat hij tot 2019 niet welkom is op de baan. Door het besluit van het comité is deelname aan de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 uitgesloten voor Pistorius. De kans dat hij na 2019 op het hoogste niveau terugkomt in de sport, lijkt onwaarschijnlijk. Hij is dan 32 jaar. 

Professor Jonathan Scholtz, die Pistorius onderzocht in aanloop naar de rechtszaak, zei eerder tegen de BBC: "Hij leek wel opgelucht dat hij niet meer week in week uit het strikte sportregime hoefde te volgen. Hij was niet zo'n jongen die de avond voor een wedstrijd rustig kon relaxen. Hij werd heel gespannen."

Pistorius rende op speciale hulpstukken, wat hem in de sportwereld de bijnaam blade runner opleverde. Zijn benen moesten vlak na zijn geboorte geamputeerd worden. Hij is in zijn categorie wereldrecordhouder op de 100, 200 en 400 meter.

5. Hoe wordt er gereageerd op Pistorius' voorwaardelijke vrijlating?
De familie van Pistorius zegt blij te zijn met zijn thuiskomst en geeft aan dat de atleet zich strikt zal houden aan de voorwaarden. De familie van Reeva Steenkamp heeft vandaag nog niet gereageerd, maar liet in augustus weten niet blij te zijn met de opgelegde straf. Tania Koen, advocaat van de familie Steemkamp, zei afgelopen week: "Er is niet veranderd in hun leven. Reeva komt niet terug."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore