Nasleep Brexit

Race to the bottom: Britten willen laagste winstbelasting van Europa

22 augustus 2016 12:55 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

De Zweden slaan alarm. De premier, Stefan Loefven, vreest dat de Britten gaan concurreren op de vennootschapsbelasting nu de brexit doorgaat. Lachende derde? Grote multinationals, zegt D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld.

Nu Groot-Brittannië de Europese Unie gaat verlaten zoekt het land naar allerlei stimuleringsmaatregelen om internationale bedrijven binnenboord te houden.

Één van die maatregelen is het verder verlagen van de vennootschapsbelasting. Momenteel is de Britse winstbelasting met 20 procent al het laagste onder de G20-landen. De minister van Financiën, Philip Hammond, wil daar nog een schepje bovenop doen: naar 15 procent of lager.

Ter vergelijking, Nederland rekent 25 procent en dat is al best concurrerend.

'Race to the bottom'

Voor de Zweedse premier is de prijzenoorlog een doorn in het oog en daarbij krijgt hij bijval van D66. "Dit maakt het heel makkelijk voor bedrijven om te gaan shoppen voor het laagste belastingtarief. Daar profiteren vooral grote bedrijven van. Niet het mkb", zegt Europarlementariër In 't Veld.

De liberalen worden daarin gesteund door PvdA-Kamerlid, Ed Groot. Als de Britten hun vennootschapsbelasting verlagen kunnen Europese landen namelijk niet achterblijven, denkt het Kamerlid. "Het kan niet zo zijn dat Groot Brittannië wel toegang houdt tot de interne markt en tegelijk de Europese winstbelastingen uitholt."

'Huilie huilie'

Toch bespeurt D66 een beetje krokodillentranen bij de Zweden. "Al die premiers blokkeren al jarenlang Europese regelgeving om de vennootschapsbelasting transparanter te maken en gezamenlijk een minimum af te spreken." Nu het gebrek aan Brusselse regels de landen dreigt te benadelen, "beginnen ze huilie huilie te doen - om het maar even plat te zeggen."

Dat is ondermijnend voor de interne markt, denkt In 't Veld. "Dit is het gevolg van een te zwak Europa en niet van een te sterk Europa. Deze problemen gaan we ook op heel veel andere terreinen krijgen nu de Britten gaan uittreden."

Kansloze afspraken?

Wat de PvdA betreft wordt de concurrentiestrijd op de vennootschapsbelasting een heikel punt tijdens de exit-onderhandelingen. "Als de Britten hiermee doorgaan heeft dit wat mij betreft invloed op de relatie tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie."

Maar de D66'er, In 't Veld, noemt dat vrij kansloos: "Je kunt niet verhinderen dat landen buiten de EU hun eigen beleid voeren. Bovendien heeft Nederland ook jarenlang geprofiteerd van een laag tarief."

Liever kijken dan lezen?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`