Buitenland

Hongarije tegen Duitsland: Wij nemen niet één Syriër terug

11 november 2015 11:01 Aangepast: 11 november 2015 11:08
Hongaarse grens. Beeld © EPA

Asielzoekers die zich in Hongarije hebben geregistreerd en daarna zijn doorgereisd, zijn niet meer welkom in het land. Daarmee reageert Hongarije op het plan van Duitsland vluchtelingen terug te sturen naar het eerste Europese land waar ze binnenkwamen.

Duitsland handelt daarmee volgens het akkoord van Dublin. Daarin staat dat een lidstaat van de EU waar een doorreizende asielzoeker zich als eerste heeft aangemeld, verplicht is die asielzoeker terug te nemen als een ander land daar om vraagt. 

Hongarije, waar veel vluchtelingen zijn binnengekomen, is daar niet blij mee. "Het Dublin-akkoord is dood", zegt minister van Buitenlandse zaken Peter Szijjarto, volgens Bloomberg. "Enkele uitzonderingen daargelaten, houden landen zich daar niet aan."

Hek langs de grens
'Geen enkele Syriër' uit West-Europa mag worden teruggestuurd naar Hongarije, zegt Szijjarto. Het land heeft inmiddels een hek gebouwd langs de zuidelijke grens om vluchtelingen buiten te houden. 

Hongarije heeft ook fel kritiek op de asielpolitiek van Merkel. Volgens die politiek zou Europa dit jaar één miljoen immigranten moeten opnemen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore