Ga naar de inhoud
Jihadi John

Jihadi John: van 'zachtaardige' programmeur tot gewetenloze beul

Beeld © EPA

Hij wordt gezien als de belichaming van het kwaad: Jihadi John. Nu is hij waarschijnlijk dood. De beul van de terreurbeweging IS zou afgelopen nacht zijn omgekomen bij een actie boven de Syrische stad Raqqa. Wie was hij eigenlijk?

Jihadi John werd volgens Amerikaanse bronnen omgebracht met behulp van een drone. Zijn dood zal door de Verenigde Staten worden gezien als een overwinning op IS, maar andersom zal net zoiets gelden voor de terreurgroep: een prominent lid heeft het martelaarschap bereikt.

Vriendelijke en zachtaardige jongen
De identiteit van Jihadi John werd vorig jaar onthuld door Britse media. Achter het zwarte masker ging de 27-jarige Mohammed Emwazi schuil. Een oude bekende omschreef hem in de Amerikaanse krant Washington Post als een 'hele vriendelijke en zachtaardige jongen'. 

Thumbnail

Emwazi reisde in 2012 naar Syrië om daar te vechten tegen het regime van president Bashar al-Assad. Op 19 augustus 2014 verscheen hij voor het eerst in een video van Islamitische Staat. Te zien is dat hij de Amerikaanse journalist James Foley onthoofdt, en dreigt met meer moorden als het Westen zich niet onmiddellijk terugtrekt uit het gebied. In de filmpjes is Jihadi John steevast gehuld in zwarte kleding. Een doek bedekt vrijwel heel zijn gezicht, met uitzondering van zijn ogen en neus.

De laatste keer dat Emwazi te zien is geweest in een filmpje van Islamitische Staat, dateert alweer van 31 januari. In totaal zou hij betrokken zijn geweest bij de onthoofding van 28 mensen, onder wie hulpverleners en journalisten.

Onthoofding repeteren
Jihadi John zou zijn slachtoffers eerst geruststellen door onthoofdingen met hen te repeteren. Hij zou er grappen over maken, zodat gevangenen zich meer op hun gemak zouden voelen in zo'n situatie en de paniek niet zou toeslaan als de echte onthoofding, in het zicht van de camera, zou plaatsvinden. De gijzelaar zou immers niet weten dat het dan echt zou gebeuren. Dat zei voormalig gijzelaar Javier Espinoza uit Spanje althans in The Sunday Times. Met een mes zou de beul lang de kelen van gijzelaars gaan. "Voel je het? Koud, hè? Stel je de pijn voor als het mes je snijdt", zou Emwazi hebben gezegd.

Oogcontact met vrouwen vermeden
Mohammed Emwazi (27), opgeleid tot computerprogrammeur, groeide op in een middenklassegezin in West-Londen. Na zijn afstuderen aan de Universiteit van Westminster zou hij zijn geradicaliseerd. Vrienden omschreven hem als een vroom moslim. Hij ging naar een moskee in de wijk Greenwich, droeg een baard en ontweek oogcontact met vrouwen.

In die tijd kwam hij ook meermaals in contact met de politie, zonder dat het ooit tot een concrete aanklacht kwam. Emwazi zou zelfs Tanzania zijn uitgezet, nadat de Britse geheime dienst hem ervan had verdacht zich te willen aansluiten bij de Somalische terreurgroep al-Shabaab. Na zijn uitzetting belandde hij in 2009 (voor een dag) in het detentiecentrum op Schiphol, meldde de Washington Post.

Thumbnail

Thumbnail

Overigens zou de Britse geheime dienst al een maand na publicatie van de beruchte onthoofdingsvideo met Foley op de hoogte zijn geweest van de ware identiteit van Jihadi John. Mogelijk, maar niet zeker, hebben zijn eigen ouders daar in een rol in gespeeld. Zijn moeder herkende Mohammed Emwazi namelijk direct. Of zoals haar echtgenoot het verwoordde in Britse media: ze werd hysterisch toen ze de beelden zag. Zijn ouders spraken hun zoon voor het laatst in 2013. John verklaarde toen dat hij vanuit Turkije naar Syrië ging om daar liefdadigheidswerk te doen.

10 miljoen op zijn hoofd
Afgelopen nacht werd de beul van Islamitische Staat volgens een anonieme Amerikaanse functionaris geraakt toen hij in Raqqa uit een gebouw kwam en naar een voertuig liep. Raqqa is de Syrische stad die door IS is aangewezen als hoofdstad van het zelf-uitgeroepen kalifaat. Er stond een beloning van 10 miljoen dollar op zijn hoofd.

Thumbnail

Meer op rtlnieuws.nl:
'Jihadi John doelwit Amerikaanse luchtaanval'