Buitenland

22-jarige overlevende wachtte urenlang in plassen bloed op de dood

15 november 2015 12:02 Aangepast: 01 december 2015 16:00
'Ik herhaalde alle hoogtepunten uit mijn leven' Beeld © Isobel Bowdery

De 22-jarige Isobel Bowdery postte nog niet zo lang geleden vrolijke foto's van haar vakantie in Griekenland op Facebook, maar zag haar leven totaal veranderen. Ze overleefde de aanslag tijdens het concert in Parijs door urenlang te doen alsof ze dood was.

"Je denkt altijd dat dit jou nooit overkomt", schrijft ze in een aangrijpend verhaal op Facebook. "Het was een hele normale vrijdagavond bij een rockshow. De sfeer was hartstikke goed en iedereen danste en lachte. Totdat de mannen kwamen en begonnen met schieten."

Zoals meer aanwezigen, dacht ook Bowdery dat de schietpartij nep was en deel uitmaakte van de show. Totdat er voor haar ogen tientallen mensen werden doodgeschoten. "De vloer vulde zich met plassen bloed. De kreten van volwassen mannen die de lichamen van hun dode vriendinnen vasthielden, vulden het kleine muziekcentrum. Toekomstplannen zijn gesloopt en gezinnen kapot. Allemaal in een oogwenk."

Thumbnail

Onlangs postte Isobel nog deze vrolijke foto's op Facebook.

'Ik overleefde, maar anderen niet'
Geschokt besloot ze voor dood op de grond te gaan liggen, naast mensen die vlak daarvoor nog met haar dansten, maar nu hun familie nooit meer terug zouden zien. "Ik hield mijn adem in en probeerde niet te bewegen en te huilen. Ik wilde niet mijn angst laten zien, die ze zo graag wilde opwekken."

"Ik overleefde, maar zoveel anderen niet", schrijft ze. Uiteindelijk stierven meer dan 80 bezoekers in de concertzaal. "Mensen waren daar met precies hetzelfde doel als ik; om plezier te hebben op een vrijdagavond. Deze wereld is wreed en deze gebeurtenis zal mij de rest van mijn leven achtervolgen."

Lieve woordjes
De mannen schoten koelbloedig de aanwezigen één voor één dood. Bowdery stond in het midden en kon het niet bevatten. "Dit leek niet echt. Ik wachtte op het moment dat iemand zei dat dit gewoon een nachtmerrie was." 

Ze dankt haar leven aan een man die dat van zichzelf op het spel zette terwijl hij probeerde haar hoofd te bedekken zodat de schutters niet zouden zien dat ze aan het huilen was. Naast haar lag een echtpaar dat elkaar lieve woordjes toefluisterde. Uiteindelijk lag ze bijna twee en een half uur uur in angst op de grond, totdat de politie uiteindelijk een einde maakten aan de gijzeling.
 
​Helden
Bowdery vluchtte naar buiten en werd opgevangen door complete vreemden die haar vonden op straat. "Ze hebben me 45 minuten lang getroost omdat ik dacht dat de jongen waarvan ik houd, dood was. Daarna huilde ik voor de man waarmee ik hem had verward." Ze werd uiteindelijk opgevangen door een vriend. Hij ging in de chaos naar buiten om nieuwe kleren voor haar te kopen, zodat ze niet langer in haar T-shirt rond hoefde te lopen die besmeurd was met bloed.

Thumbnail

Het bebloede T-shirt van Isobel. 

"Dank jullie wel voor alle lieve berichtjes", schrijft ze. "Jullie laten me weer geloven dat de wereld de potentie heeft om beter te worden, dat dit nooit meer hoeft te gebeuren. De 89 mensen die wel gedood werden, hadden niet zoveel geluk als ik. Zij werden niet meer wakker vanmorgen. Hun vrienden en familie voelen nu die pijn. Het spijt me zo. Er is niets dat de pijn op zal lossen."
 
Liefde
Laat die monsters niet winnen, schrijft ze. "Toen ik in het bloed van vreemden lag te wachten op de kogel die mijn 22-jarige leven zou beëindigen, zag ik elk gezicht terug dat ik ooit lief heb gehad. Ik fluisterde 'ik hou van jou', opnieuw en opnieuw. Ik herhaalde alle hoogtepunten uit mijn leven en wenste dat de mensen van wie ik hield, wisten hoeveel liefde ik voor ze had. Ik beloof dat de geliefden die jullie verloren daar ook aan dachten op het moment dat ze stierven."
 
Blijf geloven in het goede van mensen, laat deze mannen niet winnen, eindigt ze haar brief. "Afgelopen nacht werden de levens van zoveel onschuldigen voorgoed veranderd. RIP Engelen. Je zal nooit vergeten worden."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`