Toekomstmakers

Na kweekburger, nu kunstgarnalen

19 november 2015 15:54 Aangepast: 19 november 2015 16:11
Garnalen Beeld © iStock

Niet alleen vlees, maar ook vis kan door wetenschappers kunstmatig worden gemaakt in het lab. Zo werkt de Amerikaanse start-up New Wave Foods uit garnalen gemaakt uit algen. En dat is pas het begin: "We kijken naar haaienvinnen, sint-jakobsschelpen en tonijn."

De start-up uit Silicon Valley wil met de kunstvis de vervuiling en overbevissing van oceanen tegengaan. In de visserij is het soms slecht gesteld met hoe het milieu, maar ook hoe arbeiders zelf worden behandeld. En het is niet heel diervriendelijk.

Vis uit de printer
Denk aan haaienvinnen voor in de haaienvinnensoep. Haaien zonder vinnen worden vaak levend terug in zee gegooid zodat ze op de boot geen ruimte meer innemen. Ze kunnen niet meer goed zwemmen, zinken en stikken. "Als we oren en neuzen kunnen printen, waarom dan niet haaienvinnen?" vroeg Jennifer Kaehms zich af.

De bio-ingenieur richtte samen met twee anderen New Wave Foods op. Ze kregen een laboratorium en 250.000 dollar van een start-up incubator en zijn begin oktober aan het werk gegaan om duurzame kunstvis en zeevruchten te maken.

Plantaardige garnalen
Hoewel de start-up zeker haaienvinnen wil produceren, zal het bedrijfje eerst plantaardige garnalen op de markt brengen, omdat dat razend populair voedsel is in de VS. Het team haalt eiwitten uit algen en probeert daarmee een kunstgarnaal te maken met eenzelfde textuur en voedingswaarde als een echte garnaal.

Daarvoor gebruiken ze algen die garnalen zelf graag lusten, want die bepalen al voor een groot deel de voedingswaarde van een garnaal. Maar de textuur is nog een uitdaging, vertelt Kaehms aan Vice. "Het is net als bij brood: als je dat te lang kneedt, wordt het heel stevig. Als je het niet lang genoeg kneedt, te zacht."

Geheim van de chef
Heel belangrijk: de smaak. Naar eigen zeggen is de start-up er al in geslaagd die na te maken, maar het bedrijf wil niet vertellen hoe. "Dat is ons geheime sausje", zegt Kaehms. Begin februari de start-up de eerste garnalen presenteren aan de incubator die hun financiert. Dan wil Kaehms ook meer details geven over de productiewijze.

Steeds meer voedselstart-ups richten zich op  een duurzamere productie van eten. Denk aan kweekvlees, vegetarisch vlees en kunsteieren. Vis en zeevruchten zijn mogelijk nog complexer na te bootsen, onder andere door de beperkte houdbaarheid. Maar New Wave Food wil na de garnalen nog veel meer vis gaan produceren, en 'staat open voor suggesties.'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore