Buitenland

Homo's in Indonesië veroordeeld tot 85 stokslagen

17 mei 2017 11:46 Aangepast: 17 mei 2017 12:11
Archieffoto van een lijfstraf in Atjeh

Twee mannen in het Indonesische Atjeh zijn tot stokslagen veroordeeld wegens hun homoseksualiteit. Een religieus tribunaal dat streng islamitisch recht hanteert, heeft de mannen van 23 en 20 jaar elk tot 85 stokslagen veroordeeld.

Het was de eerste keer dat het tribunaal een vonnis velde wegens overtreding van een wet uit 2014 die seks tussen leden van hetzelfde geslacht verbiedt.

Burgerwacht

De twee homo's werden in maart op aanwijzingen van een soort burgerwacht gearresteerd, nadat ze samen een kamer hadden gehuurd. De aanklagers hadden tachtig stokslagen geëist. Mensenrechtenorganisaties eisten de vrijlating van de twee.

De provincie Atjeh in het noordwesten van Indonesië is de enige in het land waar streng islamitisch recht is ingevoerd. In de rest van het uitgestrekte moslimland land is het strafrecht nog steeds gebaseerd op het Nederlandse recht uit het koloniale tijdperk.

Angst aanjagen

Andreas Harsono van de Indonesische afdeling van Human Rights Watch vreest echter dat het vonnis ook buiten de provincie Atjeh angst aanjaagt onder homoseksuelen. De circa 230 miljoen Indonesische moslims zijn over het algemeen gematigd, maar in delen van het land is islamitisch extremisme sterk in opmars.

Afgelopen week verdween de christelijke ex-gouverneur van de hoofdstad Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama, twee jaar de cel in wegens godslastering. Hij had commentaar geuit op een vers uit de Koran.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`