Buitenland

Soldaat Chelsea Manning vrijgelaten na zeven jaar in de cel

17 mei 2017 13:17 Aangepast: 17 mei 2017 13:22
Beeld © Reuters

De Amerikaanse ex-militair en klokkenluider Chelsea Manning is na zeven jaar cel vrijgelaten. De 29-jarige Manning was aanvankelijk tot 35 jaar cel veroordeeld voor het lekken van geheime militaire en diplomatieke informatie naar Wikileaks.

Ze werd eerder vrijgelaten doordat president Obama haar straf aan het einde van zijn termijn inkortte. Het Amerikaanse leger heeft de vrijlating van Manning bekendgemaakt, meldt de BBC. Ze zat vast in de militaire gevangenis Fort Leavenworth in Kansas.

Lekken naar Wikileaks

Manning ging nog als man door het leven toen ze in 2010 honderdduizenden boodschappen en berichten van Amerikaanse militaire en diplomatieke instellingen lekte via Wikileaks. Kort daarna werd de militair in Irak gearresteerd en drie jaar later door de krijgsraad tot 35 jaar cel veroordeeld, onder meer voor spionage en diefstal.

De dag na de veroordeling in 2013 maakte ze bekend zich al zijn hele leven vrouw te hebben gevoeld en voortaan als Chelsea door het leven te gaan.

Disproportionele straf

Obama noemde de straf van Manning disproportioneel in vergelijking met de straffen die anderen kregen voor het lekken van geheimen. Bovendien nam ze direct de volle verantwoordelijkheid op zich. De 29-jarige Manning is een van de 275 veroordeelde mensen die van Obama gratie kregen of van wie de celstraf werd verlicht.

Nu Manning op vrije voeten is, wil ze haar transitie compleet maken. "Ze kreeg al hormonen in de gevangenis, maar mocht haar haar niet laten groeien'', aldus Mannings advocaat.

Meer op rtlnieuws.nl:
35 jaar cel voor klokkenluider Manning

`