Buitenland

Klokkenluider Chelsea Manning zet eerste stappen buiten gevangenis

17 mei 2017 16:36 Aangepast: 17 mei 2017 17:03
Beeld © Chelsea Manning

Chelsea Manning heeft nog geen idee wat ze met haar leven wil, nu ze uit de gevangenis is vrijgelaten. De Amerikaanse ex-militair en klokkenluider zat een celstraf van 35 jaar uit, maar werd vandaag na zeven jaar vrijgelaten.

Kort na haar vrijlating deelde Manning een foto op Instagram van haar eerste stappen buiten de gevangenis. Op die foto zijn enkel haar zwarte schoenen te zien. Waar ze naartoe gaat, zegt de 29-jarige transvrouw niet te weten.

Manning laat in een verklaring weten dat ze de komende dagen gaat nadenken over wat ze met haar leven wil. Volgens haar advocaat wil ze in ieder geval haar transitie compleet maken.

Spionage

Manning ging nog als man door het leven toen ze in 2010 honderdduizenden boodschappen en berichten van Amerikaanse militaire en diplomatieke instellingen deelde met Wikileaks. Kort daarna werd de militair in Irak gearresteerd en drie jaar later door de krijgsraad tot 35 jaar cel veroordeeld, onder meer voor spionage en diefstal.

Ze werd eerder vrijgelaten doordat president Obama haar straf aan het einde van zijn termijn inkortte. Obama noemde de straf van Manning disproportioneel in vergelijking met de straffen die anderen kregen voor het lekken van geheimen. Bovendien nam ze direct de volle verantwoordelijkheid op zich.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`