Buitenland

Zweden trekt arrestatiebevel tegen Julian Assange in

19 mei 2017 11:20 Aangepast: 08 november 2017 13:46
Deze foto twitterde Assange enkele minuten nadat het nieuws over het ingetrokken arrestatiebevel bekend werd

Zweden heeft het arrestatiebevel tegen Wikileaks oprichter Julian Assange ingetrokken. Assange werd gezocht gezocht door de Zweedse politie vanwege een verkrachtingszaak. Het intrekken van het arrestatiebevel lijkt een einde te maken aan een zeven jaar slepende affaire.

De 45-jarige Assange zit sinds 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen. Daar houdt hij zich schuil om uitlevering aan Zweden voor de aanklacht van verkrachting te voorkomen. Justitie in Zweden zoekt hem in verband met een zedenzaak, twee vrouwen beschuldigden hem van verkrachting, maar Assange vreesde dat dit onderzoek zou kunnen leiden tot zijn uitlevering aan de VS.

Vorige maand liet het Amerikaanse ministerie van Justitie nog weten dat het bezig was aanklachten op te stellen voor een arrestatiebevel voor Assange.

Klokkenluider Chelsea Manning

De timing van de bekendmaking is opmerkelijk. Gisteren werd klokkenluider Chelsea Manning uit de gevangenis vrijgelaten. Die had als soldaat honderdduizenden militaire en diplomatieke documenten gelekt naar Wikileaks.

Manning werd daarvoor veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf, maar kwam na een strafvermindering door president Obama na zeven jaar op vrije voeten.

Meer op rtlnieuws.nl:
Assange laat zich toch niet uitleveren: 'Strafvermindering Manning te weinig'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`