Buitenland

Menigte verwoest Nederlandse bedrijven in Ethiopië

15 december 2015 11:21 Aangepast: 15 december 2015 15:12
Alles is verwoest of platgebrand bij Solagrow, een bedrijf dat pootgoed verbouwt.

Bij protesten in Ethiopië zijn drie Nederlandse agrarische bedrijven zo goed als verwoest. Een rozenkweker, een zaadbedrijf en een gras- en veebedrijf waren doelwit van gewelddadige demonstranten.

"Onze bewakers hebben hun geweren nog leeg geschoten in de lucht, maar de aanval was niet te stuiten", zegt Jan van der Haar van Solagrow, een bedrijf dat pootgoed verbouwt. "Het kantoor, de machines, de loods, bijna alles is verwoest of platgebrand en de rest hebben ze geplunderd. Een grote groep van honderden opstandelingen, ze waren door het dolle heen."

Geen etnisch conflict
Van der Haar was zelf niet aanwezig bij de bestorming. Het personeel van zijn bedrijf is de bergen in gevlucht. Een bewaker is door de opstandelingen zwaar mishandeld en zit onder de blauwe plekken en kneuzingen. 

Volgens de Nederlander gaat het bij de rellen niet om haat tegen blanken of westerlingen. "Dit is het gevolg van politieke onrust. Die is er eigenlijk permanent in het gebied ten westen van de hoofdstad Addis Abeba. Als de federale hoofdstad wil uitbreiden ten koste van die regio, dan pikken ze dat niet."

Fikse schade
De schade voor Solagrow bedraagt zo'n twee à drie ton. "Er lag pootgoed waar we vier jaar aan gekweekt hadden. Zo'n 50 ton pootgoed is in rook opgegaan."

Naast Solagrow zijn ook een rozenkwekerij en het gras- en veebedrijf Grazeland aangevallen. Marleen Wassink van Grazeland was zelf niet op haar bedrijf toen het werd aangevallen. "We zaten zondagochtend in de kerk toen we een sms'je van de opzichter kregen dat ons bedrijf was aangevallen." Wassink woont met haar man en drie kinderen in een stad op 200 kilometer van hun bedrijf. "Het was al onrustig, dus zijn we uit voorzorg wat verder weg gaan wonen." 

15.000 balen stro weg
Wassink is al drie jaar in Ethiopië. Grazeland is een bedrijf dat gras en andere gewassen kweekt om vee mee te voeren. De Wassinks hebben ook zelf een veestapel: "We hadden de meeste koeien gelukkig al naar een ander melkveebedrijf gebracht, maar onze opgebouwde voorraad van 15.000 balen stro is weg, verbrand of meegenomen."

Ook Wassink denkt dat het geweld niet per se tegen blanken en westerlingen gericht is. Het probleem zit hem in de grond die de Nederlanders van de Ethiopische regering toegewezen hebben gekregen: "Dat land werd voorheen door de lokale bevolking gebruikt. In hun ogen was het land van iedereen. Het lijkt nu of wij het hebben ingepikt." 

'Nu niet wegrennen'
Ondanks de risico's is Grazeland niet van plan te vertrekken. "We kunnen nu wel wegrennen, maar dan blijft het land zoals het nu is. Het is een kwestie van volhouden, en tegenslagen horen erbij." Ze wil de draad zo snel mogelijk weer oppakken.  

Meer op rtlnieuws.nl:
10 miljoen Ethiopiërs hebben voedselhulp nodig

`