Buitenland

Overstroming bij wereldzadenbank door smeltend poolijs

20 mei 2017 07:44 Aangepast: 20 mei 2017 07:45
De ingang van de wereldzadenbank Beeld © EPA

De wereldzadenbank in Spitsbergen is toch niet zo onverwoestbaar als gedacht. Een tunnel van de ondergrondse kluis is overstroomd door smeltend poolwater.

En klimaatverandering was nou net een van de redenen dat de wereldzadenbank in 2008 werd geopend. In de diepvries, 120 meter diep in een berg, liggen bijna een miljoen pakketjes met zaden van de belangrijkste gewassen en bomen ter wereld. De kluis moest bestand zijn tegen oorlogen, natuurrampen en klimaatverandering en wordt ook wel 'de ark van Noach' genoemd. 

Zaden veilig

Waar de ontwerpers alleen geen rekening mee hadden gehouden, is dat het poolijs zo snel zou smelten als afgelopen jaar gebeurde. 2016 was het warmste jaar ooit. Smeltwater is in een tunnel van de kluis gelopen. In de tunnel is het smeltwater weer bevroren, waardoor de zaden veilig zijn gebleven.

Hege Njaa Aschim van de Noorse regering, die eigenaar is van de kluis, zegt tegen The Guardian dat de tunnel wel een gletsjer leek toen ze naar binnen gingen. Het ijs is inmiddels weggehakt. De zaden liggen nog steeds veilig opgeborgen bij een temperatuur van 18 graden onder nul. 

Thumbnail

Pakketjes met zaden in de wereldzadenbank. Foto: EPA 

Grote verantwoordelijkheid

De vraag is nu alleen wel hoe onverwoestbaar de kluis is. "De bedoeling was dat mensen er geen omkijken naar zouden hebben, maar nu houden we de kluis 24 uur per dag in de gaten", zegt Aschim. "We bekijken nu hoe we ervoor kunnen zorgen dat de zadenbank weer zonder mensen kan."

In elk geval wordt de 100 meter lange tunnel waterdicht gemaakt. Ook wordt elektrische apparatuur uit de tunnel weggehaald en worden er sleuven getrokken om smeltwater beter af te voeren. Aschim: "We moeten een oplossing vinden. Het is een grote verantwoordelijkheid en we nemen het zeer serieus. We doen dit voor de wereld."

Meer op rtlnieuws.nl:
Extreem veel ijs op Noordpool gesmolten, wetenschappers bezorgd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore