Buitenland

NASA laat nieuwe 'verbluffende' foto van aarde zien

20 december 2015 20:39 Aangepast: 20 december 2015 21:23
Beeld © NASA

NASA heeft een haarscherp kiekje vrijgegeven waarop te zien is hoe de aarde achter de maan opkomt. De foto is gemaakt door de Lunar Reconnaissance Orbiter. Die sonde zweeft sinds 2009 in de ruimte.

Volgende missie naar Mars in maart: dit gaat NASA doenOp de foto, die half oktober is gemaakt, zie je vooral Afrika goed, maar ook de Atlantische Oceaan, Zuid-Amerika en zelf Europa. Op de voorgrond is het oppervlak van de maan te zien. Op de site van NASA kun je inzoomen op de foto. Zo is Zuid-Europa goed te zien.

De luchtvaartorganisatie geeft toe dat het beeld is aangepast. Op de orginele foto is het maanoppervlak namelijk vrij donker in vergelijking met de aardbol. Om de contrasten duidelijker te maken is de voorgrond opgelicht. Daarna is de aarde zelf natuurgetrouw ingekleurd. Op deze drie foto's is dat goed te zien:

Thumbnail

 

​Meer dan veertig jaar geleden wisten astronauten tijdens de Apollo-17 missie de aarde voor het eerst in één foto op beeld vast te leggen. De ‘Blue Marble’-foto werd in 2012 nog eens scherper overgedaan door satelliet Suomi NPP. Nu heeft de LRO dus voor weer een opvolger gezorgd. "Dit resultaat is simpelweg verbluffend", zegt assistent-projectleider Noah Petro

De LRO heeft als taak om het maanoppervlak in hoge resolutie kaart te brengen. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore