Buitenland

Burgemeester Keulen is 'verkeerd begrepen'

06 januari 2016 18:14 Aangepast: 06 januari 2016 18:16
Henriette Reker gisteren tijdens haar geruchtmakende persconferentie. Beeld © AFP

De burgemeester van Keulen, Henriette Reker, zegt dat haar geruchtmakende uitspraak over vrouwen, die volgens haar op armlengte afstand van onbekende mannen moeten blijven, uit zijn verband is gerukt. Dat meldde ze vandaag in een verklaring.

"Door de verkorte weergave in verschillende media is de indruk ontstaan dat mijn voorzorgsplan zich beperkt tot gedragstips voor vrouwen en meisjes", laat Reker weten. Volgens haar is dat niet het geval. Ze wilde alleen dieper ingaan op de vraag van een journalist, door te wijzen op de bestaande voorzorgsmaatregelen.

Hulp van omstanders inroepen
Reker had gisteren tijdens een persconferentie gezegd dat er een pakket gedragsregels voor vrouwen zou moeten komen. Als voorbeeld zei ze dat vrouwen 'een armlengte afstand' tegenover onbekende mannen in acht moeten nemen, bij hun eigen groep moeten blijven en in noodgevallen de hulp van omstanders moeten inroepen. Dat kwam haar op scherpe kritiek te staan.

Intussen is in Keulen het aantal aangiftes van aanranding, belediging en beroving op oudjaarsavond opgelopen tot ongeveer honderd. In Hamburg zijn nu meer dan vijftig aangiftes bij de politie binnengekomen: 39 klachten over aanranding, 14 over beroving en diefstal.

Meer op rtlnieuws.nl:
Wilders: 'Keulen kan ook hier gebeuren'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore