Buitenland

Agent Philadelphia overleeft aanslag met dertien kogels

08 januari 2016 21:11 Aangepast: 08 januari 2016 21:25
Beeld © AFP

Een politieagent in de Amerikaanse stad Philadelphia is vandaag op miraculeuze wijze aan de dood ontsnapt. Een man, die zei in naam van IS te handelen, vuurde maar liefst dertien kogels op de agent af.

Politieagent Jesse Hartnett stond met zijn dienstauto bij een kruispunt toen de verdachte, een 30-jarige man gekleed in een wit gewaad, het vuur opende. Van de dertien kogels troffen er drie doel. Op een foto is te zien hoe de aanvaller zelfs door het kapotgeschoten raam naar binnen lijkt te schieten.

'Ik bloed hevig!'
"Hij kwam vanuit het niets en begon te schieten", beschrijft politiecommissaris Richard Ross. "Hij had maar één doel en dat was het doden van Hartnett." Hartnett was nog in staat zich te verdedigen en schoot in ieder geval drie keer raak.

"Ik bloed hevig!", schreeuwt Hartnet hoorbaar op een opname van de politieradio. Hij kon na de aanval zelfs nog de achtervolging inzetten.

'In naam van IS'
"Ik weet niet hoe deze agent dit heeft kunnen overleven", zegt Ross. "Dit is zonder twijfel één van de meeste angstaanjagende dingen die ik ooit heb gezien." Hartnett werd drie keer in zijn arm geraakt, zijn toestand is inmiddels stabiel en hij zal naar alle waarschijnlijkheid volledig herstellen.

De verdachte, de 30-jarige Edward Archer, is dus geraakt door politiekogels maar overleefde. Hij zei tegen de politie in naam van de Islam te hebben gehandeld: "Ik zweer trouw aan de Islamitische Staat. Daarom heb ik het gedaan." Zijn moeder zegt tegen een lokale krant dat haar zoon "stemmen hoorde", de familie zou hem hebben aangeraden hulp te zoeken. 

Gestolen politiewapen
Archer maakte overigens opmerkelijk genoeg gebruik van een wapen dat een paar jaar geleden door iemand anders werd gestolen uit het huis van een agent. "Maar we weten dus niet hoeveel mensen het wapen in de tussentijd in handen hebben gehad", aldus Ross daarover.

Meer op rtlnieuws.nl

`