Buitenland

'Keulen liep uit de hand omdat politie te druk is met vluchtelingen'

09 januari 2016 07:14 Aangepast: 09 januari 2016 07:18
Voormalig politiechef Wolfgang Albers Beeld © EPA

Het had in Keulen tijdens nieuwjaarsnacht niet zo uit de hand hoeven lopen als er voldoende politie beschikbaar was. Dat zegt de Duitse politievakbond. Volgens de bond is de politie onderbezet, omdat veel agenten druk zijn met het in de gaten houden van vluchtelingen.

Tweehonderd politieagenten uit de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar Keulen ook onder valt behoort, zijn in Beieren om de grens te bewaken. "De nacht was heel anders verlopen als ze hun collega's in Keulen hadden geholpen", zegt Ernst Walter van de vakbond tegen de krant Rheinischen Post.

Kritiek op politie
De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann geeft toe dat veel politiebureau's in Noordrijn-Westfalen onderbezet zijn door de vluchtelingencrisis, maar ontkent dat het daardoor zo misging in Keulen. Bovendien is het volgens hem hard nodig dat er meer agenten bij de grens zijn. 

170 vrouwen deden tot nu toe aangifte vanwege aanrandingen en berovingen tijdens oud en nieuw in Keulen. Er is veel kritiek op de politie. Politiechef Wolfgang Albers werd gisteren met vervroegd pensioen gestuurd. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken heeft de politiechef de situatie niet goed ingeschat.

'Reageren moet'
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft ook gereageerd op de gebeurtenissen in Keulen. "Er zijn vreselijke dingen gebeurd, we moeten daarop reageren", zei ze tijdens een tweedaagse top van haar partij CDU in Mainz. Ze zei ook dat ze vindt dat asielzoekers die de wet overtreden sneller moeten kunnen worden uitgewezen. 

De huidige Duitse wetgeving bepaalt dat een asielzoeker tot minstens drie jaar celstraf moet worden veroordeeld, wil zijn asielaanvraag worden afgewezen. Dat kan dan alleen als het in zijn land van herkomst veilig is. Merkel wil de wet wijzigen. 

Meer op rtlnieuws.nl: 

`