Buitenland

Gespannen sfeer in Keulen, politie beëindigt demonstratie Pegida

09 januari 2016 16:11 Aangepast: 09 januari 2016 20:13
Beeld © EPA

Op last van de politie is de grote demonstratie van Pegida in Keulen vanmiddag vroegtijdig beëindigd. De spanning in de Duitse stad liep flink op nadat agenten door de aanwezige betogers werden bekogeld met flessen en vuurwerk.

Bij de ongeregeldheden is een journalist gewond geraakt. Ook hebben er mensen snijwonden in hun gezicht opgelopen. Een nog onbekend aantal demonstranten is gearresteerd.

Tegendemonstratie
Een tegendemonstratie van rond de 2500 mensen, voornamelijk vrouwen, tegen racisme en seksisme verliep beduidend vreedzamer.

De politie was in groten getale op het plein voor het Keulse centraal station aanwezig. Er waren rond de 1700 agenten op de been.

Massa-aanranding
Aanleiding voor de demonstraties was de massa-aanranding in de nieuwjaarsnacht. Meer dan 170 vrouwen werden op het stationsplein beroofd, aangerand of zelfs verkracht door een menigte mannen, onder wie zeker achttien asielzoekers.

Bondskanselier Angela Merkel zei gisteravond dat asielzoekers die de wet overtreden, sneller moeten kunnen worden uitgewezen. Dat zou al moeten kunnen als de persoon in kwestie wordt veroordeeld tot een voorwaardelijke straf. Nu kan een asielverzoek pas worden afgewezen als de asielzoeker tot minstens drie jaar celstraf is veroordeeld.

RTL Nieuws
`