Buitenland

Hulpkonvooi bereikt hongerend Madaya

11 januari 2016 16:56 Aangepast: 11 januari 2016 17:01
Vrachtwagens van het Rode Kruis Beeld © AFP

Het hulpkonvooi van het Rode Kruis is vanavond aangekomen in de Syrische plaats Madaya, waar honger de levens van veel mensen bedreigt. Vanochtend waren de vrachtwagens vol hulpgoederen vertrokken.

Onderhandelaars van de hulporganisatie waren aan het begin van de middag al in de stad, bijna 40 kilometer ten noordwesten van Damascus. Getuige foto's op Twitter reed het konvooi, of een deel ervan, na het vallen van de avond Madaya binnen (zie onder).

Duizenden lijden honger
In de stad Madaya zitten de 40.000 bewoners als ratten in de val. Ze worden ingesloten door het Syrische leger en de Libanese strijders van Hezbollah. In het iets noordelijker gelegen al-Foua en Kefraya zijn ongeveer 20.000 mensen afgesloten van de buitenwereld door rebellengroepen. Ook daar zijn vrachtwagens met hulpgoederen naartoe gestuurd. De Syrische regering heeft toestemming gegeven voor de noodhulp.

Foto’s van ernstig vermagerde mensen in Madaya zorgden afgelopen week voor internationaal voor opschudding. Veel mensen dreigen de hongerdood te sterven door een gebrek aan vrijwel alles in belegerde plaatsen in het land, waar al vijf jaar een burgeroorlog woedt.

 

 

Meer op rtlnieuws.nl:
Artsen zonder Grenzen: Situatie in Madaya is een catastrofe

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`