Buitenland

Rellen bij Pegida-demonstratie in Potsdam

12 januari 2016 07:29 Aangepast: 12 januari 2016 08:07
Beeld © AFP

Een Pegida-demonstratie in Potsdam is vannacht flink uit de hand gelopen. Aanhangers van de anti-islambeweging raakten slaags met tegendemonstranten. Daarbij werd met stenen, vuurwerk, verkeersborden en vuilnisbakken gegooid.

Aanvankelijk leek alles rustig te verlopen. Honderden mensen protesteerden in de binnenstad van Potsdam op vreedzame wijze tegen Pegida. Onder het motto 'Potsdam bekent kleur' pleitten ze voor een toleranter Brandenburg (de deelstaat van Potsdam), waarin vluchtelingen kunnen integreren. Op slechts honderden meters afstand verzamelden ongeveer honderd Pegida-aanhangers zich voor hun zogeheten 'avondwandeling'.

Volgens de politie probeerden de tegendemonstranten die mars te verhinderen, en sloeg vervolgens de vlam in de pan. Agenten moesten pepperspray gebruiken om de gemoederen te bedaren. Volgens de politie zijn meerdere betogers en agenten gewond geraakt bij de rellen.

Auto's in brand
Eerder op de avond hield een groep van zo'n 250 vermomde en in het donker gestoken mannen huisgehouden in Leipzig. Ze gooiden in het stadsdeel Connewitz tientallen etalageruiten van winkels en cafés aan diggelen en staken auto's in brand. Ook werden vuurwerkbommen afgestoken. Volgens Duitse media gaat het om extreemrechtse hooligans. Er wordt gesproken van neonazi's. Na ruim een half uur van rellen was de situatie volgens de politie nog steeds 'zeer gespannen'. Uiteindelijk zijn zo'n 250 verdachten opgepakt, melden Duitse media. Er is onder meer een waterkanon ingezet.

Op foto's van de Leipziger Volkszeitung zijn de aangehouden relschoppers zittend op de grond te zien, in afwachting van identificatie en vervoer naar het politiebureau. Of er gewonden zijn gevallen bij de rellen is nog niet bekend. Zeker twee straten in Connewitz bleven vannacht afgesloten.

Ook rellen in Leipzig
Tegelijkertijd met de gewelddadigheden vond in Leipzig een demonstratie van anti-islambeweging Legida plaats. Daar namen volgens schattingen ongeveer 3400 aanhangers aan deel. Of er een relatie tussen de twee zaken is, is nog onduidelijk.

Afgelopen zaterdag werd een demonstratie van Pegida in Keulen beëindigd, toen demonstranten de politie bekogelden met flessen en vuurwerk

Meer op rtlnieuws.nl:
Gespannen sfeer in Keulen, politie beëindigt demonstratie Pegida

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore