Buitenland

'Syriërs redden mij op het plein in Keulen'

16 januari 2016 20:24 Aangepast: 17 januari 2016 21:25
Chaos op plein tijdens oud en nieuw Keulen. Beeld © EPA

De Amerikaanse studente Caitlin Duncan was tijdens oud en nieuw op het plein in Keulen waar massaal vrouwen werden aangerand. Ook zij werd betast door dronken mannen, maar een groep Syrische vluchtelingen kwam haar te hulp.

De 27-jarige Caitlin raakte in het feestgedruis in Keulen haar Duitse vriend kwijt, vertelt zij aan de New York Times. Hij had haar telefoon en portemonnee bij zich. Toen ze haar vriend kwijt raakte, werd ze al snel omsingeld door jonge mannen. Eentje trok haar muts van haar hoofd, een ander probeerde haar te kussen. Een van de mannen greep haar van achteren beet.

Toen de situatie op het plein steeds grimmiger werd, schoot een vreemde man Caitlin te hulp. Hij en zes of zeven anderen wilden haar geld geven zodat ze een taxi kon nemen. De mannen kenden elkaar en waren allen vluchtelingen uit Syrië.

Cordon
De Amerikaanse studente haalde de mannen over om een cordon om haar te vormen, zodat ze veilig het plein kon verlaten. Haar vriend bleek in het station te zijn. "Ik moest huilen van opluchting toen ik hem weer zag", zei Caitlin.

Een van de helpers, Ahmad Mohammad, was september vorig jaar aangekomen in Duitsland. Hij was al in 2014 naar Turkije gevlucht vanuit de Syrische stad Aleppo. In een telefoongesprek met de New Yorkse krant vertelde hij dat hij en zijn vrienden zagen dat het fout ging op het plein. "Ze waren aan het drinken en weed aan het roken. Ze hadden hun verstand verloren", zei hij. Hij maakt zich zorgen over het beeld wat door hen is ontstaan over asielzoekers. Zeker 18 van de verdachten van de aanrandingen zijn vluchteling.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`