Buitenland

Zweden gaat tienduizenden asielzoekers uitzetten

28 januari 2016 07:12 Aangepast: 28 januari 2016 12:20
Grenscontrole tussen Denemarken en Zweden. Beeld © AFP

Zweden had het meest open beleid voor asielzoekers van Noord-Europa, maar dat is veranderd: het land verwacht nu tot 80.000 afgewezen asielzoekers uit te wijzen van wie de aanvragen zijn afgewezen.

"Het gaat in ieder geval om 60.000 vluchtelingen, maar het aantal kan oplopen tot 80.000'', meldt minister van Binnenlandse Zaken Anders Ygeman. De vreemdelingenpolitie is ingeschakeld om de uitwijzingen voor te bereiden.

Hoogste aantal
Vorig jaar deden 163.000 migranten een asielaanvraag in Zweden. Dat is het hoogste aantal in vergelijking met aanvragen in andere Europese landen. Sinds november zijn de controles in het land een stuk strenger geworden.

De grenscontrole is verscherpt, minder mensen krijgen een permanente verblijfsvergunning en de regels voor familiehereniging zijn verscherpt.

Nederland
In Nederland zijn vorig jaar 43.100 asielzoekers geregistreerd. Dat is twee keer zo veel als in 2014, meldde het CBS gisteren. In de eerste tien maanden van vorig jaar hebben 4000 vreemdelingen Nederland aantoonbaar verlaten. Nog eens 4000 vreemdelingen moesten ons land in die tijd verlaten, maar het is niet zeker of ze dat ook hebben gedaan.   

PvdA-leider Samsom en premier Rutte werken op dit moment aan een plan: vluchtelingen die met gammele bootjes aankomen in Griekenland moeten op de volgende veerboot teruggestuurd worden naar Turkije

Door het plan zou de stroom vluchtelingen naar Nederland ook moeten dalen naar 20.000 tot 30.000 dit jaar, zegt Samsom in De Volkskrant.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore