Buitenland

'Vluchtelingenplan van Samsom is wat Turkije wil'

28 januari 2016 13:13 Aangepast: 28 januari 2016 13:48

In een plan van Diederik Samsom en Mark Rutte worden bootvluchtelingen vanuit Griekenland direct teruggestuurd naar Turkije. Vervolgens wordt een deel van hen herverdeeld over Europa. Gaat Turkije hieraan meewerken? Correspondent Marloes de Koning legt het uit.

Marloes, gaat dit werken? Gaan de Turken hier aan meedoen?
"Ik denk het wel. Dit is wat de Turken wilden. Bij de onderhandelingen met de EU wilden ze dat er een legale manier komt voor al die vluchtelingen in Turkije om naar Europa te reizen. Om te voorkomen dat ze in die bootjes gaan zitten. Turkije wilde een half miljoen mensen naar Europa kunnen sturen. Deze 250.000 vluchtelingen zijn wel een stuk minder, maar iets is beter dan niks."

Wat krijgen de Turken ervoor terug?
"Het scheelt enorm voor het land als er zoveel vluchtelingen worden overgenomen. De 2,5 miljoen gevluchte Syriërs in het land zijn een enorme last voor Turkije. Dat is nog buiten de andere vluchtelingen, zoals Irakezen en Afghanen. Bovendien kunnen ze tegen de Syriërs zeggen: 'We moeten jullie tegenhouden bij de kust, maar er is nu ook een legale manier. Dit is ook beter voor jullie.'"

Wat gaan de Turken dan doen met vluchtelingen uit Afghanistan en Pakistan?
"Dat is de grote vraag. Daar doet Turkije nu ook niet veel voor. Dit plan geldt voor Syriërs. Turkije hoopt dat het een afschrikwekkende werking heeft en dat het nieuws zich snel zal verspreiden. Dan komen er waarschijnlijk minder vluchtelingen uit andere landen naar Turkije."

"Daarnaast gaat Turkije voor meer landen de visumplicht invoeren. Vanuit meer landen uit Afrika en vanuit Azië zullen mensen weer visa nodig hebben. Dat maakte het minder makkelijk om bijvoorbeeld een enkele reis vanuit Islamabad naar Istanbul te kopen en dan door te reizen. Dat wordt allemaal moeilijker."

Meer op rtlnieuws.nl:
'Lastig om plan-Samsom in daden om te zetten'

`