Buitenland

Apen gefokt met kenmerken autisme, hoop op behandeling groeit

28 januari 2016 14:12 Aangepast: 28 januari 2016 14:15
De genetisch gemanipuleerde aapjes

Een nieuwe stap in de zoektocht naar de oorzaak van autisme. Apen die door wetenschappers genetisch gemanipuleerd zijn, laten gedrag zien dat ook bij mensen met autisme voorkomt.

Tot nu toe werden er vooral muizen gebruikt in onderzoeken naar autisme. Chinese wetenschappers hopen nu achter de oorzaak te komen door dieren te gebruiken die dichter bij de mens staan, apen dus. De eerste aapjes die geboren zijn met het gen waarvan vermoed wordt dat het autisme veroorzaakt, zijn nu elf maanden oud. 

Symptomen autisme
Tegen Nature zeggen de onderzoekers dat de aapjes heel duidelijke symptomen van autisme laten zien. Hun sociale ontwikkeling blijft achter, ze herhalen steeds dezelfde bewegingen en ze laten emoties zien waaraan je kunt zien dat ze angstig zijn. 

Dat is ook te zien in een video van de onderzoekers: 

Verder onderzoek
Het onderzoek is nog niet klaar. Zo is nog niet precies duidelijk welke invloed het gen heeft en of het gen overgedragen kan worden van ouder op kind. 

Veel onderzoekers zijn blij met de eerste resultaten en hopen dat het onderzoek leidt tot een snelle behandeling. Maar het onderzoek is ook omstreden. Dierenactivisten vinden het zielig dat apen voor het onderzoek worden gebruikt. 

10 jaar lang van specialist naar specialist

De 46-jarige Roeland Verschuur heeft tien jaar lang gezocht naar wat er mis met hem was. Als kind mocht hij meestal al niet mee doen met voetballen en ook gym was een drama. Toen hij 20 was, beleefde hij een onrustige tijd: men dacht dat hij overspannen was. Daarna ging het beter. Hij trouwde, had een goede baan, mooie auto en eigen huis. Maar in 1996 kreeg hij een psychose en daarna gleed hij steeds verder af.

"Ik heb ongelooflijk veel diagnoses gehad: epilepsie, depressief, ADHD, debiel, bipolaire stoornis, sociale fobie. Door de misdiagnoses volgde ik volkomen nutteloze therapieën. Ook kreeg ik medicijnen, die mijn problemen alleen maar verergerden. Ik bleef maar het gevoel houden dat er iets niet klopte."

Roeland kreeg uiteindelijk in 2012 de diagnose autisme. "Toen vielen de puzzelstukjes op zijn plek. Nu ik weet waar mijn problemen vandaan komen, begin ik voor het eerst in mijzelf te geloven. Ik heb nog wel veel te verwerken. Ik weet nu ook wat ik het meest mis: ik mis verbinding. Ik heb geen natuurlijk overzicht, ik ben voortdurend stukjes kwijt. En ik weet nu eindelijk waardoor het komt."

Meer op rtlnieuws.nl:

`