Buitenland

Onderzoek gestart naar mogelijke emissiefraude bij Renault

13 januari 2017 12:29 Aangepast: 29 juli 2017 05:30

De Franse justitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar mogelijke fraude met uitstootwaarden bij Renault. Uit eerder onderzoek is genoeg materiaal gekomen voor een strafrechtelijke stap, laat het Franse OM weten.

Al eerder werd er onderzoek gedaan bij Renault, waarbij ook huiszoekingen werden ingezet. Maar daarbij zouden destijds geen aanwijzingen gevonden zijn voor sjoemelsoftware, liet het bedrijf zelf weten in januari 2016.

Topman Gaspar Gascon Abellan gaf toe dat er 11.000 auto's teruggehaald waren na de dieselgate bij Volkswagen, maar dat het daarbij ging om een ijkingsfout en niet om sjoemelsoftware. Wel liet hij zich uit over problemen met uitstootwaarden en het meten daarvan. Zo zei hij dat de emissiewaarden voor kooldioxide (CO2) en stikstofoxiden (NOx) in de EU-wetgeving heel moeilijk gehaald kunnen worden. "Ze zijn eigenlijk niet hanteerbaar in de praktijk."

Mogelijke rechtszaak

Het OM laat nu weten dat er 'voldoende materiaal' is gevonden om het onderzoek te vervolgen. Drie onderzoeksrechters moeten gaan beslissen of er een rechtszaak wordt aangespannen tegen het automerk. De fabrikant zelf erkent dat het onderzoek is geopend, en geeft aan alle wetten rondom uitstoot te respecterenen geen voertuigen te hebben uitgerust met sjoemelsoftware.

Gisteren werd bekend dat ook Fiat Chrystler wordt beschudigd van het gebruik van sjoemelsoftware; het bedrijf zelf ontkent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`