Buitenland

Op vakantie in Thailand? 'Ga niet naar de Tiger Temple'

01 februari 2016 11:25 Aangepast: 01 februari 2016 16:38
Beeld © ANP

Het is een van de populairste attracties in Thailand: de Tiger Temple in Kanchanaburi. Toeristen gaan er tegen betaling op de foto met tijgers en monniken. Maar Nederlander Edwin Wiek strijdt al jaren tegen de tempel: "Het is één grote ellende daar."

Dierenrechtenorganisaties beschuldigen de Tiger Temple van wanpraktijken. De monniken die de tempel beheren, hebben die claims altijd tegengesproken. Maar de Australische stichting Cee4Life heeft een uitvoerig onderzoeksrapport uitgebracht waarin de illegale handel in de commercieel gefokte beesten wordt aangetoond. Nu erkent ook de Thaise overheid de misstanden. Het einde van de tempel is nabij: inmiddels zijn de eerste vijf tijgers weggehaald uit het complex, later deze week volgen er meer. 

Aangeklaagd wegens smaad
Nederlander Edwin Wiek (foto rechts) woont in Thailand en is de oprichter van de Wildlife Friends Foundation, een stichting die strijdt tegen dierenleed. Hij kaartte in 2006 al aan hoe het er bij de Tiger Temple aan toegaat. Destijds beschuldigde hij de

Thumbnail

monniken van het illegaal exporteren van tijgers naar Laos, waar ze volgens hem werden afgemaakt.

"Die aantijgingen werden me niet in dank afgenomen", vertelt hij. "Ze hebben me tot drie keer toe aangeklaagd wegens smaad." Keer op keer werd de zaak geschikt. Omdat Wiek bewijs had voor zijn beweringen, kozen de monniken eieren voor hun geld.

3 miljoen per jaar
Voor de monniken is de Tiger Temple een lucratieve business. Toeristen betalen grif voor een kiekje met een tijger: de entree alleen al bedraagt zo'n 100 euro. Naar schatting harkt de tempel zo'n 3 miljoen dollar per jaar binnen. Wiek vindt het onbegrijpelijk dat de attractie zoveel bezoekers trekt. "Je hoeft niet heel intelligent te zijn om te zien dat daar iets niet klopt." 

Of de tijgers die zo mak poseren met toeristen, worden gedrogeerd, durft Wiek niet met zekerheid te zeggen. "Maar het is heel goed mogelijk." Volgens de Nederlander zijn de dieren ook op andere manieren te temmen, al gebeurt dat zeker niet liefdevol. "Als je wilde dieren in kleine kooitjes douwt en ze er een paar uurtjes per dag uit laat, zullen ze heel onderdanig zijn om die beloning weer te krijgen. Ik sluit ook zeker niet uit dat ze een pak slaag krijgen als niemand het ziet."

Doorgefokte tijgers
De tempel begon ooit met vier tijgers. Inmiddels zijn dat er bijna 150. De dieren worden al vier generaties lang doorgefokt, vertelt Wiek. "Om tijgers te fokken hoef je niet zoveel te doen. Je zet ze bij elkaar in een hok en ze planten zich in rap tempo voort."

Dat doorfokken is volgens Wiek ook kwalijk. "Je kunt je wel voorstellen dat die dieren helemaal niet gezond zijn. Ze hebben slechte heupen en zwakke ruggen. Dat commerciële gefok moet echt stoppen."

Boksende orang-oetans
Wil je als toerist iets doen om dierenleed te voorkomen? Volgens Wiek is het simpel: "Ga er niet naartoe. Dat geldt niet alleen voor de Tiger Temple, maar ook voor attracties als de Crocodile Farm en Safari World, waar ze orang-oetans tegen elkaar laten boksen."

Wiek zou ook graag zien dat toeristen geen ritjes meer maken op olifanten. "Als je een olifant trucjes wil laten doen, moet je 'm trainen. En dat gebeurt met een pak slaag. Als je je realiseert dat zo'n beest dat moet doormaken zodat jij op een olifant kunt zitten, dan snap ik niet dat je dat nog wilt."

Uit de boom geschoten gibbons
Op veel plaatsen in Thailand kunnen toeristen ook op de foto met tamme gibbonaapjes of lori's. Volgens Wiek is dit zo mogelijk nog erger dan wat er bij de Tiger Temple gebeurt. "Die tijgers worden er nog voor gekweekt, gibbons worden gewoon uit de boom geschoten. De volwassen beesten vallen dood neer en de jongen worden meegenomen. Voor één zo'n fotogibbon worden soms wel vier gibbons gedood."

Dieren voor toeristische doeleinden zullen waarschijnlijk voorlopig niet uit het Thaise straatbeeld verdwijnen, maar met de ontruiming van de Tiger Temple is de eerste stap gezet. In eerste instantie gaan de tijgers tijdelijk naar een opvangcentrum van de overheid. Op termijn komen er mogelijk een aantal bij de opvang van Wiek terecht. Die heeft ruimte voor tientallen tijgers.

In onderstaande video van National Geographic is te zien hoe de Tiger Temple te werk gaat.

Meer op rtlnieuws.nl:
Vakantiefoto met knuffeltijger of een struisvogelritje? Doe maar niet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore