Buitenland

Weer probleem met reactor Belgische kerncentrale

26 mei 2017 14:36 Aangepast: 26 mei 2017 14:36
De kerncentrale Doel. Beeld © EPA

Opnieuw is een kernreactor van de centrale in het Belgische Doel uitgevallen. Reactor vier werd vanochtend uitgeschakeld voor ongepland onderhoud.

Dinsdag viel reactor drie automatisch uit door een probleem met een stoomklep in het niet-nucleaire deel van de reactor. Die reactor draait inmiddels weer. Nummer vier wordt morgen weer op het net aangesloten, verwacht het energiebedrijf Electrabel.

'Liever sluiten'

De kerncentrale bij Antwerpen ligt net over de Nederlandse grens. De levensduur van beide Belgische centrales, ook die in Tihange onder Maastricht, is verlengd tot 2025. Nederland, Duitsland en Luxemburg zijn er niet gerust op. Duitsland en Luxemberg hebben de Belgen eerder al opgeroepen de centrales te sluiten. 

ZIE OOK: Incidenten met kerncentrales vlak over de grens: hoe gevaarlijk is het?

Uit angst voor een ongeluk in de kerncentrale in het Waalse plaatsje Tihange, heeft de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen vorig jaar nog eens miljoenen jodiumtabletten voor zijn bewoners ingeslagen. Nederland heeft ook extra jodiumpilllen vanwege de incidenten rond de twee Belgische centrales in Tihange en Doel.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`